Meteen naar de inhoud

Nels Andrews, Pigeon And The Crow

Bakkeveen, Goes en Nijmegen. Drie optredens van Nels Andrews in april op kleine podia om zijn vierde sololangspeler Pigeon And The Crow te promoten. Het is goed dat er zalen zijn die artiesten als Nels Andrews een podium geven. Het zijn waarschijnlijk niet de podia waar muzikanten van dromen Het geeft de trouwe fans evenwel de kans het nieuwe werk live te zien en te horen.

In 2005 debuteert Nels Andrews met Sunday Shoes. De Amerikaan speelt al een aantal jaren eigen liedjes en trekt er zelfs mee langs kleine zalen. Het debuut wordt vooral in Engeland goed ontvangen. Andrews wint prijzen en krijgt radiotijd bij de BBC. Opvolger Off Track Betting laat drie jaren op zich wachten. Duidelijk is dat Andrews zich niet laat opjagen. Hij schrijft en schuurt aan zijn liedjes en gaat pas daarna de studio in. Scrimshaw verschijnt in 2012.

Voor Pigeon And The Crow, de vierde langspeler, hebben de fans geduld moeten hebben. Het fundament van het album werd opgenomen in Whispering Pines Studio in Los Angeles. Deze studio werd in de jaren zestig gebouwd voor Sam Cooke en was tien jaren later een locatie waar veel soul en funk werd opgenomen. Andrews werkte er met de ritmesectie Sebastian Steinberg (Iron And Wine, Soul Coughing) en Quinn (T-Bone Burnett). Verder nodigde Andrews vrienden uit om mee te spelen.

Tien liedjes op deze release. Opnieuw slaagt Andrews er in de muziek gemakkelijk te laten klinken. Na uren luisteren is er echter in bijna alle composities telkens een nieuwe muzikale laag die zich aandient. De teksten zijn verhalen over plaatsen (‘South Of San Gregoro’), dieren (‘The Pigeon And The Crow’) of huiselijke plekken (‘Table By The Kitchen’). De teksten zijn eenvoudig maar mooi geschreven, waarbij Andrews in alle gevallen bedachtzaam klinkt. Hij articuleert bijna afgemeten in ‘Holy Water’ en klinkt melancholiek in ‘Welterweight’.

Pigeon And The Crow telt ruim drieënveertig minuten. Het is muziek die meandert, teksten die met eenvoudige woorden krachtige beelden oproepen. Americana zonder snik, onthaastende country, een rustige ritmesectie die afwezig durft te zijn, waar nodig strijkers. Nels Andrews maakt muziek die in steekwoorden is vast te leggen.

Drie optredens dus in april. Op vrijdag 17 april staat Andrews in het Muziekpodium in Bakkeveen, op zaterdag 18 april doet hij ’t Beest Boutique, Omnium, Tropische Bos in Goes aan en op zondag 19 april sluit de singer-songwriter de korte tour af in Lux Theater in Nijmegen. Drie kansen om het mooie, nieuwe materiaal van Nels Andrews te beluisteren.

Scroll To Top