Meteen naar de inhoud

Andrew Hawkey, Long Story Short

Andrew Hawkey is een veteraan. Er was een geboortekaartje op 1 september 1942 in North Cornwall, na enkele jaren de scheiding van zijn ouders, later een variëteit aan opleidingen en baantjes, in 1964 een verhuizing naar Londen, een verzameling van vinyl gescoord op vlooienmarkten en veilingen en eind jaren zestig de eerste demo’s.

Hawkey paste niet in de grote stad, verhuisde in 1973 naar Wales, pakte studies op en componeerde dagelijks nieuwe liedjes. Pas in 1982 was er een release. Halfway Home was een cassette-only release. En daarna was er een carrière met veel struikelpartijen, honderden optredens met bandjes als Kelvin & The Absolute Zeros. In 2010 verhuisde Hawkey naar Llanidloes, Powys, was er het begin van The Blues Occasionals en vijf jaren later de release van de langspeler What Did I Come Up Here For? Er volgden positieve recensies, zelfs enig succes in die lange, lange loopbaan.

Het is fascinerend om de geschiedenis van Andrew Hawkey in twee alinea’s te schetsen. Na beluistering van het nieuwe album Long Story Short, opgenomen tussen mei en oktober 2019 en dit jaar in april (2020) in de winkels, groeit de bewondering voor een muzikant die niet opgeeft. Zevenenzeventig jaren oud – of jong!! – en een nieuw album.

Tien liedjes op Long Story Short. Americana zonder snik, countryrock op gitaren, heel af en toe een veeg blues en jazz (‘Jones On Me’) en vooral ballade rock die in elke huiskamer en op elk podium past.

Andrew Hawkey bewijst zijn vakmanschap met tien tracks in iets meer dan tweeënveertig minuten muziek. Opener ‘Dear Friend’ klinkt al een handreiking naar de luisteraar, ‘Spirit’ is een liedje uit 2016 en kreeg in de studio anno 2019 een definitieve versie, ‘The Believer’ is zo’n track die zich langzaam in gang trekt en met elke draaibeurt meer fascineert.

Long Story Short is een album voor in de huiskamer en op kleine podia. Laat Andrew Hawkey de Nederlandse podia maar komen vullen. Gewoon die tien tracks spelen en in de toegift wat muziek van die cassette uit 1982. Elk optreden is dan een verslag van een geweldige muzikale geschiedenis en een ode aan een prachtige muzikant. (Mole Lodge Records)

Scroll To Top