Eric Brace & Last Train Home, Daytime Highs & Overnight Lows 2020

Eric Brace was in een vroeger leven medewerker van The Washington Post, in welke krant hij  de lokale muziekscene voor zijn rekening nam. Hij speelde in een paar bands in zijn woonplaats Washington voordat hij in 1996 een band samenstelde om zijn zelf geschreven liedjes te vertolken. De band zou na de debuut-CD uit 1997 de titel van deze CD als naam krijgen: ‘Last Train Home’ was geboren. In 2003 verkaste Eric naar Nashville. Een aantal puike LTH CD’s werd gemaakt met ‘Six songs’ uit 2009 als laatste. Sinds 2008 verschenen er prachtige CD’s van Brace uit zijn East Nashville, samen met eerst alleen Peter Cooper en later ook Thomm Jutz,  steeds heerlijke odes aan goede country-muziek en vaak met een . Maar het werd blijkbaar tijd om Last Train Home een revival te geven en wat is het een heerlijke, nee gewoon fantastisch gave Americana CD geworden. Eric zocht zijn oude makkers op in o.m. Washington DC (waar LTH werd geboren) en er werd met hoorbaar enthousiasme een aantal songs opgenomen. En wat een bijzondere variatie. Naast juwelen in de pure country-sfeer, maar ook bluegrass (‘Sleepy eyes’) horen we verwijzingen naar The Band (‘Dear Lorraine’) en jaren zeventig soulpop (‘Happy is’ met blazers) en jaren soul (een van mijn favoriete tracks, “What am i Gonna Do With You’, weer met blazers. Dit is een cover van een song van Barry White uit 1975). Er zijn ook elementen van jazz en folk, in het nummer ‘Sailor’. De begeleiding is super voortreffelijk, de pedal steel van Dave Van Allen klonk nooit beter, de trompet van oud-gediende Kevin Cordt is als vanouds, Jen Gunderman doet haar voortreffelijke werk op piano, orgel en accordeon, verder spelen nog 7 anderen mee naast gasten als o.m. Justin Moses op banjo en (uiteraard) Thomm Jutz op akoestische gitaar. Moet ik nog meer zeggen, er is zoveel moois te horen op deze topper, een regelrechte kanshebber voor menigeen’s top 10 voor 2020 durf ik nu al te vertellen.

Last Train Home is nog altijd een topband, wat een comeback!!!! (Red Beet Records).