Teardrop City, It’s Later Than You Think

In de nieuwbak in de winkel ligt plotseling een release uit 2018. De drie muzikanten van Teardrop City resideren in Oxford, Mississippi, USA. Het trio heeft in vele Amerikaanse bandjes ervaring opgedaan. Op het podium was het bijna altijd feest, aan de tafel met merchandise bleef het veelal stil. It’s Later Than You Think is een debuut én een optelsom van al die groepen waar George Sheldon, Laurie Stirratt en Wallace Lester eerder in speelden. De latere datum van release in Europa in 2020 heeft vooral financiële redenen. De groep had simpel weg het geld niet om exemplaren voor recensies rond te sturen. Uiteindelijk lukte dat in januari 2020. Omdat It’s Later Than You Think overtuigt, is het niet te laat voor een recensie.

Vuige rock ‘n’ roll ofwel haunting, kick-ass, mesmerizing, soulful, reflective, guide back to authentic music. De ronkende tekst in het persschrijven is duidelijk. En dan worden er langspelers als Exile On Main Street (The Rolling Stones) en Muswell Hillbillies (The Kinks) genoemd. Het debuut van Teardrop City is meer dan OK, maar mag niet in een rijtje met genoemde producties staan. Matt Patton van Drive-By Truckers vat het in dat zelfde schrijven mooi samen: It’s miscreant rock ‘n’ roll that hasn’t been this well done in quite a while.

Twaalf luid klinkende nummers op dit debuut. In opener ‘You’re Running Wild’ zingt Stiratt tegen vals aan en dat charmeert, geeft de muziek een podiumgevoel. ‘I’m A Sinner’ en ‘Closing Time’ klinken net zo urgent, zijn zelfs waarschijnlijk dezelfde nacht opgenomen. ‘Leaving Town’ en ‘I Felt It, Too’ zijn de studiocomputer ingespijkerd. Het trio eert ook wat helden met covers. ‘This Moment With You’ is van Jim Mize en ‘Worried Feeling’ kwam ooit uit de pennen van George Sheldon en Mark Mooneyham.

De drie muzikanten pakten in 2014 voor het eerst samen de instrumenten op. Liedjes van eerdere groepen en hits vulden het repetitiekot. It’s Later Than You Think is dan ook een dolle rit in een muzikale achtbaan. Liedjes van Teardrop City en goed gekozen komposities van favoriete muzikanten. En natuurlijk ruim zevenendertig minuten voor twaalf tracks. Het trio neemt ruim drie minuten voor een track. Om de verveling te voorkomen wordt er dan snel en goed doorgeschakeld.

‘Teardrop City’ was in 1969 een singel van The Monkees. Het is een goed gekozen naam voor een band die wil schuren en charmeren. It’s Later Than You Think was een stand van zaken in 2018, die nu pas in de winkels in Holland ligt. Ga dat luisteren en onthoud de naam. Teardrop City zou zomaar dit jaar met nieuw materiaal kunnen komen! (Rip It Up! Enterprises)