Peter Mulvey, There is Another World

Peter Mulvey komt uit Milwaukee, Wisconsin, dat zo’n 70 km ten noorden van Chicago ligt aan het prachtige Lake Michigan. Op de universiteit (in Milwaukee) speelde (gitaar) en zong hij reeds zijn eigen songs. Tijdens een langdurig verblijf in Dublin (Ierland) polijstte hij zijn stijl van optreden, waarna hij sinds het begin van de jaren 90 een trouwe schare volgelingen in de Americana/Folk scene van de USA heeft opgebouwd dank zij een flink aantal CD’s (tot nu toe 18) en veel optredens. Het succes valt niet te verwonderen als je de moeite neemt om zijn prachtige songs over mensen, hun gedrag en hun manier van leven te doorgronden. De liedjes hebben een ‘donker’ karakter, zijn gitaarspel is zeer ritmisch.

Peter is regelmatig in ons land voor optredens, maar om onbegrijpelijke redenen heeft de grote schare Americana lovers hier hem nog steeds niet ontdekt. Peter’s muziek is prachtig, de arrangementen op deze nieuweling (werd overigens in februari 2019 gelanceerd) zijn adembenemend mooi, Peter zorgt voor een betoverende omgeving op deze prachtige en gevoelige nieuwe CD. Mooie landschapjes van geluid met een rol voor o.m. gitaren, pedal steel en accordeon. De songs werden voor het overgrote deel geschreven in 2017, toen hij overwinterde in een huis van een vriend en daar genoot van de rust, de leegte en van lange wandelingen in een winters landschap. Luister naar het fenomenale ‘Fool’s Errand’, en je begrijpt wat ik bedoel. In ‘False Indigo’ is het geluidspalet optimaal met een clarinet als aanjager, je hoort de uilen in de bomen huilen, fenomenaal. Dieren spelen een hoofdrol in de songs, ‘Beckett Was a Bird of Prey’ is ongetwijfeld een metafoor, maar wat een heerlijke begeleiding. Verder is er ‘The Fox’, ‘The Cardinal’ en ‘Owl’, ze waren allemaal in de omgeving van het huis te genieten. Het instrumentaaltje ‘Strayaway’ is ongetwijfeld het hoogtepunt in muzikaliteit.

Laat je meevoeren op de prachtige geluidsboot van Mulvey, de man met de prachtige donkere subtiele stem die constante kwaliteit levert op zijn vele CD. De man is een in ons land te onbekende grootheid, hij is begin maart weer in ons land. Zie zijn website voor de informatie. (Righteous Babe Records)