Ben Reel, The Nashville Calling

Een eerste kennismaking die bijna vierenveertig minuten duurt. The Nashville Calling telt elf nummers en na de eerste draaibeurt volgen dezelfde elf liedjes. De nieuwe langspeler van Ben Reel is een verslavende productie. De Ierse muzikant is een begenadigd liedjesschrijver én heeft voor The Nashville Calling een aantal puike muzikanten uitgenodigd. Het resultaat is een langspeler die de aandacht vasthoudt en telkens uitnodigt tot luisteren.

The Nashville Calling is het negende album van de Ier Ben Reel. Debuut This Is A Movie stamt uit 1999, voorganger Land Of Escape zag het daglicht in 2018. De nieuwe langspeler is in drie dagen opgenomen in Nashville, opnames waarbij de muzikanten in een ruimte speelden en de producer vooral de opnameknop indrukte. Will Kimbrough deed veel meer dan alleen maar producen, hij speelde mee op snaren en toetsen.

Opener ‘All In Good Time’ begint met korte, bijna venijnige aanslagen op de snaren. Na het eerste couplet barst er een groots geluid los. Gitaren, achtergrond vocalen, een door stampende ritmesectie. ‘All In Good Time’ is begin én eerste hoogtepunt in iets meer dan vier minuten.’Tough People’ heeft een bekend loopje als begin, maar vertelt ook een van de wetten van de liedjes van Ben Reel. Bij meerdere tracks is kwaliteit tijdloos. Reel en zijn kompanen leggen de muzikale lat hoog en tikken deze regelmatig aan.

‘Safe And Sound’ komt in de buurt van een ballade. Het is zo’n song die simpel klinkt en lijkt te verraden hoe gemakkelijk het is om te componeren. Maar de eenvoud om op die manier te kunnen schrijven, is slechts voor een enkeling weggelegd. In ‘Round The Next Bend’ is Elvis even in de studio langs gekomen en afsluiter ‘Borrowed Time’ spat bijna uit elkaar van oprechte emotie. Slikken en luisteren gaan heel goed samen.

Elf nummers op deze schijf. Op het hoesje bedankt Reel de medewerkers. This is the best way to record music, 4 guys is a room, all live takes, 12 songs tracked in 2 days with overdubs on the 3rd day! Op de achterzijde staan elf titels, op het schijfje zijn elf nummers te horen Enige vraag die resteert: Waar is het twaalfde nummer? Ach de luisteraar draait gewoon die elf liedjes die wel te horen zijn. Elf tracks maken The Nasville Calling tot een puike plaat. (B. Reel Records)