Torgeir Waldemar, Love

Bij de langspeler No Offending Borders (2017) citeerde de Noorse muzikant Torgeir Waldemar helden. Hij speelde surfrock als Link Wray en kopieerde zonder moeite de riff van ‘Rebel, Rebel’ van David Bowie in het liedje ‘Summer In Toulouse’. Waldemar maakte indruk, maar bleek in recensies van het internationale journaille ook vaak onbegrepen. Op 20 mei 2017 was hij te gast in Cinetol in Amsterdam, speelde een prima set, ridiculiseerde de zin en onzin van toegiften en was vriendelijk aan de tafel met merchandise.

Love is na debuut Torgeir Waldemar de derde langspeler van de Scandinaviër. Hij citeert weer van harte, maar laat ook horen gegroeid te zijn al componist en muzikant. Er is bij dit album minder naar Engeland gekeken, worden de citaten vooral gezocht in de Amerikaanse rock en zijn namen als Neil Young en The Allman Brothers logisch in een recensie.

Op Love staan naast langere, uitgesponnen nummers wat soundscapes. Het zijn muzikale uitstapjes die minder dan zestig seconden duren. Toch passen deze korte tracks naadloos op het album, dienen soms als een soort intro maar kunnen ook als besluit na een nummer worden beluisterd. Love is een eenheid van korte en uitgesponnen nummers.

Acht composities op deze langspeler, waarbij ‘Intro’, ‘The Devil Beats His Wife’ en ‘Meeting The Indians’ de interludes zijn. Naast deze korte liedjes wordt er in de overige nummers de tijd genomen. ‘Heart And Gold’is geen track van Neil Young, maar de muziek resideert wel in het open weiland waar de kudde Buffalo ’s van de Amerikaan graast. Afsluiter ‘Black Ocean’ neemt meer dan veertien minuten, maar prikkelt al die tijd slechts de nieuwsgierigheid. Eindeloos klinken de gitaren en wordt de Amerikaanse rock opgeschud. In opener ‘Leaf In The Wind’ wordt het blad in de wind bijna visueel gemusiceerd. Na zeventig seconden is er de stilte, landt het blad.

De eerste track ‘Leaf In The Wnd’ is tekenend voor de betekenis die de muziek van Torgeir Waldemar heeft. De luisteraar mag bewegen op de rocknummers of kijken naar de beelden die de Noor met zijn muziek schildert. Love is een ode aan muziek. Het is een langspeler die draaibeurten eist en krijgt. (Jansen Records)