Robert Vincent, In This Town You’re Owned

Men zegt wel dat al het goede in drieën komt en dat geldt zeker voor de Engelsman en Liverpudlian Robert Vincent. Na drie jaar is dit zijn derde album na het prachtige en zeer gewaardeerde ‘I’ll Make The Most Of My Sins’ in 2018.

Zijn debuutalbum ‘Life In Easy Steps’ kwam uit in 2013, werd goed ontvangen en in 2016 ontving hij de Emerging Artist Award uit handen van Bob Harris (bekende radio presentator en mede-oprichter van het blad Time Out). Na een optreden in Bob Harris’ BBC programma ‘Old Grey Whistle Test’ brak Robert Vincent pas echt door.

Robert Vincent, geboren in Crosby en getogen in Liverpool werd sterk beïnvloed door deze beroemde muziekstad. Enerzijds door de taalcultuur, waaronder de Liverpoolse traditie van verhalen vertellen, anderzijds door de Amerikaanse muziekinvloed die Liverpool als havenstad altijd al gehad heeft. Thuis was zijn vader een belangrijke muzikale factor met zijn voorliefde van country. Dit ‘verhalen vertellen’ is duidelijk terug te vinden in zijn songs: als songwriter schrijft hij over de toestand in onze chaotische wereld, maar ook over wat hemzelf bezighoudt. De opnames met zijn zeskoppige band en producer Ethan Johns vonden plaats in de Rockfield Studios in Wales. Alles werd live opgenomen op een zestien sporen recorder met zo min mogelijk overdubs; en dat in twee weken tijd  inclusief het mixen. Niet dat er enige haast bij was, maar de band en producer Ethan Johns waren zo geconcentreerd aan het werk dat het eigenlijk vanzelf ging. Het album onderscheidt zich ten eerste door de volkomen heldere productie: de instrumenten, zijn zang en zeker ook de achtergrondzang zijn mooi uitgebalanceerd waardoor alles haarzuiver de speakers uitkomt. Ten tweede is het zijn eigen invulling van ‘americana’. Natuurlijk speelt hij in deze stijl maar het zijn net die kleine persoonlijke toetsen die zijn muziek zeer aantrekkelijk maken. Het is daarom, naast een mooi album, ook een boeiend en afwisselend album. Het zal je niet snel vervelen en ik raad je het van harte aan.(Thirty Tigers)