Drive-By Truckers, The Unraveling

De mix herbergt alternatieve country en zuidelijk rock! Drive-By Truckers zijn de muzikale predikanten van deze fascinerende, vooral in Amerika gespeelde stroming. The Unraveling is de twaalfde studiolangspeler van het gezelschap uit Athens, Georgia. En het is opnieuw een belangrijke en bijzondere plaat!

Mike Cooley en Patterson Hood zijn de vocalisten binnen Drive-By Truckers. Ze spelen beide gitaar en schrijven de nummers. Na het album American Band (2016) deed de groep tot ver in 2017 optredens. Nieuwe tracks dienden zich echter niet of nauwelijks aan. Bij beide componisten was er een schrijversblok. Cooley en Hood vroegen zich af of het nog wel interessant voor de fans was om te luisteren naar de dagelijkse slobberingen van de groepsleden. De tumultueuze afgelopen jaren in Amerika en de invloed van politici als Donald Trump op het privé leven van de gemiddelde Amerikaan, bleken goede thema’s om toch nieuwe songs te schrijven. De gevolgen van slecht beleid raakten het hart van Drive-By Truckers. In de nieuwe nummers wilden de bandleden zich nog duidelijker uitspreken over de gevolgen van asociaal politiek beleid.

Opener ‘Rosemary With A Bibel And A Gun’ is meteen een statement. In Amerika willen gelovigen het religieuze woord verspreiden met een bijbel én, onder het mom van veiligheid, een wapen in de hand. Rosemary gebruikt het woord en de kogel. De tekst is duidelijk, de muziek is typisch Drive-By Truckers. Rockmuziek met een fikse hoeveelheid country. ‘Armageddon’s Back In Town’ is de niet mis te verstane titel van het tweede liedje. De tekstschrijvers vlechten de genoemde thema’s in de teksten, maar melden ook de emotionele schade die wordt toegebracht.

Drive-By Truckers debuteerde in 1998 met het album Gangstabilly en ging na de release op tournee. De groep herhaalde dit procedé de afgelopen jaren intensief, met als resultaat een stapel langspelers en groeiende schare trouwe fans.

Opvallend bij een eerste beluistering van de nieuwe release is de lengte van de tracks. In vroegere jaren rekte de groep de tracks vaak en graag met solo´s en lange outro´s. Op The Unraveling duren de liedjes ruim drie minuten en overschrijden slechts ´Thoughts And Prayers´ en ´Babies In Cages´ de grens van vijf minuten. ´Slow Ride Argument´ is met drie minuten en twintig een uptempo, compacte track, ´21st Century USA´ is daarna een breekbare countryballade.

Folks working hard for shrinking pay.
They say we have to hang on just a little bit longer.
And saviour will come our way.

De emotionele tekst gezongen op een kwetsbare melodielijn geeft het nummer kracht. Drive-By Truckers legt de vinger op de zere plek. Beloftes van politici worden niet nagekomen en de burgers in de dorpen en steden staan continue in de kou.

Afsluiter ´Awaiting Resurrection´ is meer van hetzelfde. Natuurlijk is er hoop op verbetering, maar voorlopig mogen de inwoners van Amerika zich niet rijk rekenen. The Unraveling heeft een donkere boodschap, maar is zeker geen somber album geworden. Dit twaalfde album van Drive-By Truckers is een volgende stap in een bijzondere carrière. De groep confronteert politici met de gevolgen van wanbeleid. Niet door te schreeuwen, maar door negen ijzersterke tracks te spelen. Zondag 7 juni staat de groep in Paradiso, Amsterdam. Ga dat zien! (ATO Records / PIAS)