Rott’n Dan And Lightnin ’Willy’, Rott’n Dan Lightnin’ Willy

Frontman Dan Shinnan van de groep Boogie Patrol is een grote naam in de blueswereld in en rond Edmonton, Canada. De groep heeft diverse albums uitgebracht, speelt op vele festivals en staat voor pompende blues waar de energie vanaf spat. Bezoekers dansen bij concerten urenlang en halen na afloop volledig bezweet maar net de garderobe. Het vijftal maakt blues met een flinke hoeveelheid funk, waarbij zanger Dan Shinnan in elke regel tekst de juiste snik weet te leggen. De groep bewandelt bekende paden, zo luidt soms de kritiek. Het plezier en elan waarmee de groep musiceert, kan echter zelfs de grootste zuurpruim niet ontgaan!

Naast Boogie Patrol gaat Shinnan onder de naam Rott’n Dan met veel vakmanschap en kennis van muziek terug in de tijd. Met gitarist Lightnin’ Willy vormt hij een duo dat vooral op zoek gaat naar de wortels van de blues, akoestisch terugreist in de tijd en verhaalt over de geuren van het moeras. Rott’n Dan en Lightnin’ Willy betreden op kousenvoeten de geschiedenis van de Amerikaanse blues en doen daar akoestisch kond van.

Op het debuut van Rott’n Dan en Lightnin’ Willy is geen nieuwe muziek te horen. Het duo wil vooral de hoed afnemen voor muzikanten als Robert Johnson, Blind Boy Fuller en Mississippi John Hurt. En dat zijn maar enkele namen waar het duo al jarenlang naar luistert.

Opener ‘I’m Satisfied’ is een kompositie van John Hurt, ooit verschenen op een langspeler in 1982. De tekst verhaalt over een tevreden man, content met zijn woonplek en vooral met zijn liefje. Rott’n Dan en Lightnin’ Willy spelen het liedje in een kale versie. Een gitaar, een mondharmonica en de stem van Shinnan, meer is er niet nodig voor een geweldige uitvoering van een bijna vergeten klassieker. Het is alsof John Hurt in 2019 tevreden knikkend achter de knoppen in de studio zat.

Aan een aantal nummers op de release heeft Dan Shinnan meegeschreven. ‘My Belle’ en ‘100 Days Or More’ passen naadloos bij het oudere materiaal. ‘Delia’ is een nummer van Willie McTell uit 1939 en velen zullen ‘Mercedes Benz’, waar Janis Joplin aan meeschreef, moeiteloos meezingen. Zo is deze langspeler een prachtige geschiedenisles, een reis naar de moerassen in Amerika en een uitnodiging om op het internet op zoek te gaan naar de originele uitvoeringen van de gespeelde klassiekers. Driemaal prijs! (DMA Discs)