Meteen naar de inhoud

The Pilgrims, 6IX

In de jaren ’90 was The Pilgrims een succesvolle Nederlandse formatie, die opviel door opzwepende rockmuziek en de donkere, intense en soulvolle stem van zanger en gitarist Reniet Vrieze. Het zijn ronkende woorden in het begeleidende schrijven bij 6IX. Jawel, jawel, 6IX is het nieuwe album van The Pilgrims!

De groep uit Noord Holland debuteert in 1991 met de langspeler Once To Everything en bouwt met optredens aan een schare trouwe fans. Na de vierde langspeler Asylum (1997) besluit frontman Reniet Vrieze zich te richten op werkzaamheden in zijn studio en andere muzikale projecten. Na bijna twintig jaren stilte speelt de groep in 2017 een kleine tour. Het vijfde album PunkSoulRock’n’Roll wordt in 2018 bij de optredens verkocht. De langspeler bevat heropgenomen tracks en enkele nieuwe liedjes.

Anno 2020 zijn er acht Pilgrims. Karlijn de Vries en Suzan de Reus verzorgen de achtergrond vocalen, gitarist en zanger Reniet Vrieze schrijft nog steeds de songs en heeft met Henri van Bergen (trommels) 6IX geproduceerd.

Twaalf nieuwe nummers! Na het dozijn eigen composites sluit de plaat af met twee covers van Otis Redding ‘(Sittin’ On) The Dock Of The Bay’ en ‘I’ve Been Loving You Too Long’, twee breekbare soulslijpers, passen naadloos in het repertoire van de groep. Opener van het album ‘Happy’ is de eerste singel.

Na ‘Happy’ wordt duidelijk dat Reniet Vrieze niet op zoek is gegaan naar een nieuw of ander geluid. De groep klinkt nog steeds vet, op de juiste momenten kwetsbaar, vol soul, bravoure en rock ‘n’ roll en dreigt elke concertzaal in de fik te steken. Muzikaal is het prima in orde.
Van ander niveau zijn de teksten van Vrieze. In ´Sexy´ gaat dat als volgt:

I say: Girls, are you ready now?
For that one night stand with me.
And girls, when you make love to me
We do it. All night long.

En dat gaat ruim vijf minuten zo door. In ‘Big Screen TV’ kijkt Vrieze naar meisjes, in ´Wild´ zingt hij over meisjes, in ´Rebel Love´ beschrijft hij rebelse liefde. Natuurlijk doet Vrieze dat met een knipoog en zal er in de zalen van harte worden meegebruld, maar in de huiskamer is het bij beluisteren van de teksten op 6IX toch wat minimalistisch. Twaalf keer de liefde bezingen en daarna nog tweemaal Otis Redding citeren die jawel, jawel tweemaal tegen zijn liefje(s) kreunt, is wat betreft thematiek en onderwerpkeuze wat karig.

Het is leuk dat The Pilgrims weer terug is. De optredens zullen zonder enige twijfel memorabel zijn. 6IX krijg een plekje in de platenkast naast de eerdere releases. Het nieuwe album bevat goede muziek en een orgastische overvloed aan simpele teksten. (PIAS)

Scroll To Top