Natalie Macmaster, Sketches

Het moet een jaar of  13 geleden zijn dat ik op een langdurige vakantie in de USA en Canada uiteindelijk in Nova Scotia terechtkwam, de meest Oostelijke provincie van Canada. Halifax was leuk, maar Cape Breton (het noordelijkste deel van Nova Scotia) heeft toen meer mijn hart gestolen en dat kwam vooral door de muziek. Stel je voor, Cape Breton is ooit overspoeld door immigranten uit vooral Schotland en die brachten hun 19e eeuwse muziek mee met een zeer Keltische signatuur en een hoofdrol voor de fiddle. In het stadje Mabou, waar de Rankin Family vandaan komt (zoek maar op hoeveel CD’s er op hun naam staan) wonen meer dan 150 MacDonald families!!! En ze spelen er de typische Cape Breton fiddle muziek. Zo ook de bekendste fiddler uit dat gebied, deze Natalie Macmaster. Afkomstig uit Troy, ten zuiden van voornoemd Mabou maar ook met een typisch Keltische achternaam. Ze speelt de fiddle sinds ze 10 jaar oud was, in totaal 37 jaar. Haar laatste CD, ‘Sketches’ is zo’n typisch Cape Breton product. Met hulp op diverse gitaren, bas, wat percussie en fluit en accordeon trakteert deze first lady of Cape Breton fiddle ons op meer dan 50 minuten uitmuntende muziek. Voor de liefhebbers een schitterend welkom, anderen vinden de muziek wat eentonig. Maar sinds 2006 is dit voor mij de ultieme fiddle-muziek. Geen enkele zang, uitsluitend fantastisch mooie fiddlemuziek. Verwacht dus de nodige jigs en reels, wat hornpipe- muziek en een aantal ‘dances’. Er was een CD-stilte van 8 jaar wat betreft haar solo-CD’s, maar na 13 jaar huwelijk (met de fiddler Donnell Leahy), waarmee ze maar liefst zeven kinderen kreeg, is dat niet onverwacht.

Geniet van deze muziek van een zeer begenadigd instrumentaliste, die haar sporen heeft verdiend in samenwerkingen met o.m. Carlos Santana, Faith Hill, The Chieftains en Yo-Yo Ma. Er is ook een mooie samenwerking met haar echtgenoot en kinderen geweest. Is daar een CD van??? (Linus Entertainment)