Les Amazones d’Afrique, Amazones Power

In 2019 speelt de groep Les Amazones d’Afrique op het bevrijdingsfestival in Groningen. Het West Afrikaanse collectief bestaat uit een groep vrouwelijke muzikanten. Opgericht in Bamako, Mali in 2014 en debuut Republique Amazone verschijnt in 2017. De groep past op bevrijdingsfestivals. De vrouwen strijden voor gendergelijkheid, laten hun stem horen bij geweld tegen vrouwen en doen dat met een mix van funk, blues, Afrikaanse beat en dans.

We dare to believe that music can contribute to the trigger of behaviour change. Les Amazones D’Afrique geloven heilig in de kracht van hun boodschap. Voor Amazones Power ging de groep de samenwerking aan met producer Liam Farrell aka Doctor L.

Naast producer Farrell heeft de groep een uitgelezen groep mannelijke en vrouwelijke muzikanten uitgenodigd. Zangeressen als Fafa Ruffino, Niariu, Kandy Guira en Ouali Mesbah zijn te horen naast de zangers Douranne Fall en Magueye Diouk. Natuurlijk zijn dat voor velen onbekende namen, het wil vooral zeggen dat de vrouwen binnen Les Amazones d’Afrique hebben gekozen voor een breder geluid, voor een sound die ver over de grenzen van Afrika gaat.

Bij een eerste beluistering van Amazones Power is er de taalbarrière. Na meerdere draaibeurten valt bij de track ‘Smooth’ dat gegeven plotseling weg. Deze luisteraar raakt gewend aan de internationale ritmes, hoort de kracht van de stemmen en heeft de letterlijke teksten niet meer nodig om de muziek te omarmen.

Dertien nummers op Amazones Power. Het is duidelijk waarom de organisatie van een bevrijdingsfestival de groep op het podium wilde. Les Amazones d’Afrique brengen op een swingende de belangrijke boodschap van gelijkheid. Deze tweede langspeler van de Afrikaanse muzikanten verdient aandacht en draaitijd. Op festivals, in clubs en in de huiskamer. Dare to believe in the power of music! (PIAS)