Meteen naar de inhoud

John Moreland, LP5

De hoes van LP5 is simpel, de nieuwe liedjes lijken verdacht veel op nummers van eerdere releases, de stem van John Moreland klinkt exact hetzelfde als op eerdere langspelers en de muzikale begeleiding van de teksten met dezelfde thema’s is vergelijkbaar met eerdere releases. Dat zijn de eerste gedachten bij beluistering van LP5. Simpele titel ook! En toch is het goede nieuws dat er nieuw materiaal van John Moreland verschijnt.

John Moreland groeit op Oklahoma, luistert naar langspelers van Neil Young en Creedence Clearwater Revival en speelt als tiener in wat punkgroepen. Hij trekt met The Black Gold Band langs kleine podia in Amerika. De groep brengt twee langspelers uit. Moreland komt in aanraking met country (Steve Earle!) en componeert zijn eerste folksongs. In 2011 gaat Moreland solo en schrijft de tracks voor zijn debuut Earthbound Blues.

LP5 is de vijfde release onder de naam John Moreland. Na de eerdere albums wilde Moreland een wat breder geluid oftewel een gevarieerder muzikaal palet. Hij zocht contact met producer, drummer Matt Spence (The Breeders, Jason Isbell). Daarbij waren er gastrollen voor multi-instrumentalist John Calvin Abney en bassist Bonnie Whitmore.

Bij een eerste oppervlakkige beluistering lijkt er weinig veranderd. Opener ‘Dream Harder’ is vintage John Moreland. Van achterin de studio komt het geluid aanrollen. Moreland speelt gitaar, er is spaarzaam een mondharmonica en hij laat zich daar waar nodig gepast begeleiden. De eerste regels zijn donker, teksten over Amerika en de onjuiste betrokkenheid bij oorlogen. Herkenbaar John Moreland, maar geen grote stappen in een andere muzikale richting.

In ‘A Thought Is Just A Passing Train’ gebeurt er meer. Na het eerste couplet is er een speelse overgang. Ondanks de wat sombere tekst klinkt er het plezier in musiceren.

Shame Is A Cancer. (-) Outside the war continues. I Will Play No Part.

Het outro van de track is swingend, leunt tegen funk gespeeld door een punkmuzikant aan. Moreland laat zijn luisteraars niet alleen luisteren, maar vraagt ze in beweging te komen. Letterlijk van die stoel of bank op te staan, de tekst mee te zingen en het nummer dansend af te sluiten.

Elf nummers op LP5 en het is een feest om bij elk liedje de kwaliteiten van de Amerikaanse singer-songwriter te horen en de eerder genoemde nieuwe aspecten te beluisteren. ‘In Times Between´ is een breekbaar tribuut aan vriend en collega Chris Porter, die in 2016 omkwam bij een verkeersongeluk. ‘When My Fever Breaks’ schreef Moreland voor zijn vrouw. Drie jaren geleden pende hij de eerste zinnen en schaafde daarna lang aan de overige zinnen voor een prachtig en intiem liefdesliedje.

De nieuwe langspeler van John Moreland bevat ontroerende verhalen in prachtige liedjes. Anno 2020, zo meldt John Moreland, is het mogelijk om lief te hebben in een tumultueuze wereld. LP5 is een eerste belangrijke release van 2020. (Thirty Tigers / Old Omens’

Scroll To Top