Van Morrison, Three Chords  & The Truth

I said give me something that I can use, Three chords and the truth, shot of rhythm and blues zingt Van Morrison op de titeltrack van zijn nieuwe album.  Al jaren lang mengt deze Belfast Cowboy muziekstromingen als country, folk, blues en rock en hij blijft maar doorgaan ondanks  zijn 74 jarige leeftijd. Hoe lang nog denk ik vaak. In het nummer Bags Under My Eyes zingt Van The Man: Well the road just let me down, got to get off this merry-go-round…when am I gonna get wise? I got bags under my eyes.

Van is de laatste tijd productiever dan ooit. De laatste 4 jaar kwamen er liefst 6 albums uit. Three Chords & The Truth is een album met 14 nieuwe eigen songs. Het opent met een relaxt klinkende song March Winds In February. De volgende track Fame Will Eat The Soul is een duet met good old Bill Medley (The Righteous Brothers). Een liedje over de gladde glitter van Hollywood. Dark Night Of The Soul heeft de sfeer van Van’s meesterwerk Common One. Ouderwetse Keltische soul dus. De song  You Don’t Understand heeft een hoog Ray Charles-feel. Een heerlijk liefdesliedje is Does Love Conquer All. Heel fraai is ook If We Wait For Mountains. De enige song die Van met iemand anders schreef, namelijk Don Black. Van Morrison weet zich omringd door fantastische muzikanten als bassist David Hayes, gitarist Dave Keary, hammondspelers Paul Moran en John Allair. Ja zelfs Jay Berliner doet mee. Dat is de Amerikaanse gitarist die al op Van’s Astral Weeks mee speelde. Het album sluit af met het bijna 8 minuten durende Days Gone By. Een prachtige reflectieve song met die typische Morrison achtige mystiek.

Three Chords  & The Truth is een van de betere Van Morrison-albums van de laatste tijd en bevat meer dan een uur puur muzikaal genot.