Trio Dhoore, August

Het was begin Jaren 80 van de vorige eeuw. Ik was met mijn familie aan het kamperen in de Franse streek Lot. Er was op een avond een optreden van een popgroep naast de camping. Leuke eigentijdse muziek, de nodige covers! Maar het beste kwam na de pauze. Alle moderne instrumenten werden aan de kant gelegd en er kwam ruimte voor bijna vergeten instrumenten uit de Europese folkhistorie, zoals de hurdy gurdy (draailier). Een prachtige dosis folk kwam over ons, we genoten volop van de prachtige klanken van met name die draailier. Ik kocht de aanwezige LP van de groep Peiraguda, zoals de heren zich hadden genoemd. Vele draaibeurten van dit bijzondere product, geheten ‘Lo Leberon’, zijn gevolgd. Er werd gezongen in het Occitaans, een vrijwel uitgestorven taal uit het gebied boven Cahors – gelukkig werd een Franse vertaling op de LP-inlay geleverd.

Wat wil het toeval, deze CD van het Vlaamse trio dHoore – de broers Koen dHoore (hurdy gurdy), Hartwin dHoore (diatonische accordeon) en Ward d’Hoore (voor de hedendaagse kanttekeningen op gitaren, synthesizer en soundscapes) – komen met een prachtige CD met prachtig gecomponeerde en gespeelde folk met een modern randje. En een geweldige hoofdrol voor die bijzondere draailier. Incidenteel is er hulp op euphonium, bugle, harmonium en synthesizer. Geen zang, wel allemaal zelf-gecomponeerde instrumentale juweeltjes. De muziek doet behoorlijk geïmproviseerd aan, inspiratie komt uit de natuur (‘Heuvelland’, ‘Poldervuur’) en uit de directe (familiaire) omgeving.

Prachtige muziek, verrassend in zijn arrangementen en met een warme uitstraling. Vlaamse superklasse!!! (Trad Records)