Neil Bob Herd & The Dirty Little Acoustic Band, Every Soul A Story

De Amerikaan Sid Griffin en de Schot Neil Bob Herd waren tot 2018 het muzikale fundament van The Coal Porters. Vanaf 1989 produceerde de groep met grote tussenpozen een zestal langspelers, wat tributen en ep’s. Inspiratie vond de groep bij The Byrds en Buffalo Springfield. The Coal Porters waren geliefd in het land van blue grass, maar bij het afscheid was er geen groots tournee, waren er geen optredens om de fans te danken. De bandleden zetten een dikke punt achter een leuk stuk carrière en gingen individueel verder.

Neil Bob Herd laat met Every Soul A Story een eerste teken van leven horen. Hij schreef liedjes met thema’s als hoop, geloof en liefde, muziek, vriendschap, reïncarnatie en de dood. Blue Grass en country, tien liedjes, veel snaarinstrumenten, een betrouwbare producer achter de knoppen en een groot netwerk met bevriende muzikanten waren de ingrediënten voor het zojuist verschenen debuut Every Soul A Story.

Dan Swift produceerde het album. Hij werkte eerder met Snow Patrol en British Sea Power. ‘Bad Land’ opent en zet de toon. Neil Bob Herd mikt niet op avontuur, zal de blue grass geen nieuwe impulsen geven. Hij heeft een keuze gemaakt voor goed uitgevoerde, gemakkelijk te herkennen tracks. Volgt ‘As Much As I Need To’ met een tekst over liefde die niet dieper gaat dan een plat dubbeltje.
I need to love you, I need to love you, as much as a sun needs a sky. De track is muzikaal niet slecht, maar de tekst zou direct van een talentloze middelbare school student kunnen komen. Gelukkig is dit het enige tekstuele dieptepunt op deze release.

‘Leave Only Love (Old Dog)’ is met grote sympathie terugkijken naar de eigen geschiedenis, ‘Book Inside Them’ vertelt over verhalen in de hoofden van de gewone mens en ‘Exactly What I Wanted’ is een fijne ballade over een beantwoorde liefde. ‘Best Song’ is een waardige afsluiter. Herd zet de muzikanten in de juiste versnelling, zingt met passie over het schrijven van nieuwe nummers en heeft met ‘Best Song’ een uitsmijter bij optredens.

Every Soul A Story is het eerste album van een gerespecteerde Schotse muzikant. Het is een release die slechts bij momenten overtuigt. Laat het een aanzet zijn voor een volgende langspeler met meer best songs. (Cattlecall Music)