Dustbowl Revival, Is It You, Is It Me

Dustbowl Eevival is een rootsband uit Venice, CA. Het zevental maakt een mix van folk, blue grass, soul en funk. Daarbij grijpt de groep graag terug naar klassieke popmuziek uit voorbije jaren. Is It You, Is It Me is het vijfde album in een carrière van twaalf jaren.

‘Dreamin’ is een prachtige opener. De tekst verhaalt over ’s nachts wakker liggen en (dag)dromen. De woorden zijn eenvoudig en veelzeggend. Na twee of drie keer luisteren in de huiskamer kan het nummer meegebruld worden bij concerten. ‘Dreamin’ is een anthem en dus een meezinger. ‘Enemy’ heeft blazers in de opening en laat horen hoe breed en gelaagd het geluid van de groep is. Er wordt spannend gemusiceerd, de muziek beklemt bijna en voor de luisteraar is de vijandschap voelbaar. Dustbowl Revival kan veel meer dan tracks spelen waarin slechts over de liefde wordt gezongen.

De Amerikanen spelen popmuziek. De komposities zijn goed geschreven, intelligent gemusiceerd en hebben een kop en een kont. De pop wordt energiek gemaakt en daarbij wordt er met een oor naar de invloeden uit de geschiedenis geluisterd, het andere oor is gericht op de toekomst. De groep mag daarbij de luisteraars of de bezoekers van concerten graag zien bewegen. One, two, three and four is een gemakkelijk maar zeer prettig tempo. Dansen!

Het nummer ‘Sonic Boom’ opent met toetsen, violen vallen in. Muziek waarbij zangeres Liz Beebe de stembanden oprekt. Verliefd worden is een “sonic boom”.

It’s raining out,
But I put sunshine in my eyes.

Poëtische pop.

‘I Wake Up’ is daarna wat meer mainstream, wat meer midden op de weg. Het is als wakker worden en een liedjes voor de geliefde spelen. Het is een van de mindere nummers en klinkt zelfs wat gewoontjes.

Er volgen wat tracks met hetzelfde euvel. De liedjes zijn niet slecht, maar voegen weinig toe aan de eerdere nummers. ‘Mirror’ is ruim vijf minuten goed gemaakte muziek, maar wordt nergens meer dan dat. Na een aantal keren luisteren is er de conclusie dat het liedje wat … gewoontes is. ‘Runaway’ klinkt als een afgewezen B-kantje van een ABBA singel. Afsluiter ‘Let It Go’ heeft daarentegen wel weer die verborgen kwaliteiten die bij meerdere malen beluisteren langzaam duidelijk worden.

Is It You, Is It Me is een wat wisselvallig album. Het bevat tracks die op een Best Of zouden excelleren, maar net zoveel songs die niet verder dan het niveau … gewoontjes komen. Dustbowl Revival mag bij een volgende release de lat hoger leggen. (Thirty Tigers)