Cary Morin, When I Rise

The native American Tai Mahal. The Dylan of Durango. Twee omschrijvingen die terug te vinden zijn in eerder verschenen recensies van Cary Morin. Deze Crow indiaan uit Billings, Montana, USA vergaart met elke release en elk optreden meer en grotere complimenten. In Amerika wordt hij gezien – en daarom veel beluisterd! – als een van beste akoestische gitaristen. De langspeler When I Rise is een volgende proeve van bekwaamheid van een grote muzikant.

In Nederland wordt er gesproken over tokkelen, in de Engelse taal is er het beter klinkende finger picking. In 2017 verscheen Cradle To The Grave. Elf keer muziek met de voeten in de blues, jazz, jam, reggae en dans. Muziek die na een keer luisteren prettig klinkt en een plek krijgt in het hoofd van de luisteraar. Bij elke volgende draaien is er herkenning en het prettige gevoel van thuis komen.

Het album When I Rise telt twaalf nummers. Tielnummer ‘When I Rise’ opent. Natuurlijk zijn er eerst de zes snaren, na wat grepen is er de mondharmonica, zijn er de eerste woorden. Het is zo’n track die vele malen eerder is gemaakt daar grote namen uit de wereld van de blues en toch nieuw klinkt. Na het eerste couplet helpt de viool. Binnen drie minuten is er de bewondering voor een heerlijk liedje. ‘Let Me Hear The Music’ heeft daarna een ritme waarbij de luisteraar alleen maar met de voeten kan tappen en met het hoofd wiegen. Morin zingt over een treinreis en de muziek die hij tegenkomt op deze reis. Een vleugje dixie met een swingende klarinet tilt het nummer naar mooie hoogte. ‘Sometimes’ is in diepe en donkere blues gedoopt. ‘Dire Wolf’ heeft een wat breder muzikaal palet. De wolven lopen in de sneeuw en zijn op zoek naar een hapklare prooi. Ook in dit nummer is er de onmiddellijke gedachte aan kwaliteit en is er het plezier om te blijven luisteren.

Het album sluit met het akoestische ‘Jug In The Water’. Morin laat een voorlopig laatste maal horen dat hij een groots muzikant is. Op zes snaren verleidt hij de luisteraar en doet dat overtuigend en warm. When I Rise is een release om de vingers bij af te licken. En check ook even de clip van het titelnummer. “When I Rise’, in zwart-wit en wonderschoon. (Continental Song City)