Ben Lee, Quarter Century Classix

Heerlijk als een artiest na een aantal releases graaft in de eigen verzameling vinyl en besluit een langspeler vol te spelen met covers. Ben Lee debuteerde in 1995 met het album Grandpaw Would. Hij sprokkelde daarna al spelend een trouwe schare fans bij elkaar. Naast singels en compilaties is Quarter Century Classix het zeventiende album van de Australiër.

Bij een album met covers is het voor de luisteraar leuk om na beluisteren in de eigen verzameling te ploegen. Lee begint met ‘Web In Front’ van Archers Of Loaf. En dat is dan zomaar een hiaat in de verzameling van deze recensent. Volgende track ‘Blue Print’ van Fugazi kan wel worden vergeleken met het origineel. Lee gaat niet voor gitaargeweld, maar musiceert de new wave track ingetogen.

Songs van The Breeders, Built To Spill, Sonic Youth en Dinosaur Jr. volgen. Lee is een liefhebber van gitaarrock uit de laatste jaren van de vorige eeuw, muziek die van invloed was op talloze bandjes van de afgelopen vijfentwintig jaren.

Volgen nog tracks van Guided By Voices, Sebadoh, Smudge, Superchunk en Beat Happening. Alleen maar tracks die het verleden vieren, liedjes die vragen om een reis door de eigen verzameling. Als toefje op een prachtige muzikale taart herinnert Lee aan de Amerikaanse singer-songwriter Daniel Johnston. ‘Speeding Motorcycle’ is een hoogtepunt op deze verzamelaar.

Quarter Cenrury Classix is niet baanbrekend en is natuurlijk niet origineel. Het is een heerlijke verzamelaar van een muzikant die graaft in de eigen collectie en de gevonden nummers eer doet. Klassiekers zijn van alle jaren. Ben Lee verzamelt dertien keren luistergenot op dit album. (New West Records)