Spike Flynn, Just This Side of Her

Spike Flynn is een singer-songwriter uit New South Wales in het verre Australië. In 2009 verscheen zijn debuut, ‘It’s alright’. Ik vatte de recensie als volgt samen: ‘Met ‘It’s alright’ geeft vijftiger Spike Flynn een indrukwekkend visitekaartje af. Prachtige, verhalende liedjes in een heerlijke combinatie van blues en folk’. De opvolger kwam pas in 2014, en daarover schreef ik: ‘De tweede CD van Spike Flynn bevestigt mijn vermoedens na het beluisteren van zijn debuut. Deze man is een grote aanwinst voor het singer-songwriter gilde’. Inmiddels woont en werkt Flynn in Sydney. En nu is er, weer vijf  jaar later, een derde CD. Verhalend zijn de songs op deze CD als nooit tevoren, qua stijl doet de man meer en meer aan Sam Baker denken, zijn songs hebben een lange speelduur (6 van de 8 songs zijn langer dan 5 minuten, ‘Hey Girl’ neemt zelfs ruim 10 minuten in beslag). Maar de songs vervelen geen moment, de gruizige en krakende zangstem van Flynn heeft meer dan voldoende impact. En de begeleiding is eenvoudig gehouden, een cello speelt in aan aantal nummers een hoofdrol, verder horen we naast Spike op gitaar en harmonica ook nog bas, fiddle, slide gitaar en fluegelhoorn. De lyrics zijn aansprekend en direct, zoals in dit fragment uit ‘Hey Girl’: ‘Well I guess we’re all losing ground from the day we were born. Some lose it faster they get more thorn. Coming in this wild unforgiving, hungry world, hey girl. Oceans of fire within oceans of time, it’s burn, baby, burn baby, burn, one more time.’ Wat begrijpen we hiervan?

Een bijzondere CD, een bijzondere singer-songwriter, deze Spike Flynn. Ik mag de man graag, lekker somber. (Independent)