West My Friend, In Constellation

West My Friend is een Canadese folkformatie uit Victoria, BC, een stad op Vancouver Island, is een bijzondere formatie, die hun eigenzinnige en hedendaagse folkmuziek op deze, hun vierde, combineert met de inbreng van een symfonie-orkest. West My Friend heeft dus een eigen definitie van folkmuziek, zelf spreken ze van kamer-folk. Het basistrio, bestaande uit Eden Oliver (zang, gitaar en voornaamste songwriter van de band), Alex Rempel (zang, mandoline) en Jeff Pointer (zang, accordeon) legt de muzikale basis, het is duidelijk dat de leden klassiek geschoold zijn, hetgeen vooral bij de frontvrouw van het stel, Eden Oliver, goed is te horen. En weer is het nodig om de CD vele malen intensief te beluisteren voordat de muziek haar geheimen prijsgeeft. Het mooiste nummer, zeker het nummer met het mooiste arrangement, is ‘Old Song’, waar de muziek door het orkest een klassieke uitstraling heeft, maar ook jazzy klinkt en de zang vaak meerstemmig is. Werkelijk een subliem mooi nummer.  West My Friend maakt hele bijzondere, intelligente muziek!

En nogmaals dient gezegd: dit soort muziek duurt het geruime tijd voordat de muziek ‘binnenkomt’, maar dan ga je het in toenemende mate herkennen en waarderen. En met name de vocale bijdragen van Eden mogen er zijn, wat ze zoal met haar stem doet…. Ge eens luisteren naar dat schitterende “Old Song’ en geniet meer dan 5 minuten naar een verrassend intelligent en indringend stuk muziek. (Grammar Fight Records).