Stephen Fearing, The Unconquerable Past

Stephen Fearing komt oorspronkelijk uit Vancouver, Canada, groeide op in Dublin en woont tegenwoordig in Victoria, British Columbia. Het wonen op verschillende plekken, het reizen als singer-songwriter en als lid van Blackie And The Rodeo Kings hebben de muzikant Fearing gevormd. Americana, country of een voorzichtige blues, in alle gevallen speelt de Canadees muziek die geworteld is in het leven van echte mensen, herkenbaar is voor arbeiders die moeten werken voor een veelal mager gelegde boterham.

Fearing speelt muziek die in een kelder lijkt gemaakt. In ieder geval in een ruimte waar een oude toog staat en de vriezer hoorbaar koelt. De zwarte koffie wordt al jarenlang door dezelfde persoon gezet, hij noemt niemand bij de naam en groet iedereen met een kort knikje. Alle aanwezigen mompelen en drinken. In die ambiance treedt Fearing op. Vanaf de eerste tonen van het openingsnummer ´Break Our Mother´s Heart´ is er aandacht, het is stil aan de bar. De man achter de bar hangt de stekker van de vriezer om het stopcontact, er wordt niet besteld. Er is een zacht applaus en bevestigend geroezemoes na het eerste liedje.

I left my hometown for salvation. Fearing trapt akoestisch af. Ja, hij gaat op reis en neemt slechts zijn gitaar mee. Onderweg vindt hij muzikanten die hem zullen begeleiden. Producer Scott Nolan (Mary Gauthier, Hayes Carll) regelt studiotijd. Voor de trip heeft Fearing de meeste van de nummers geschreven, teruggekeken op een leven onderweg en de lessen die muziek uit het verleden hem hebben geleerd.

They say you start to understand country music better as you get older. I can relate to that. I hear George Jones singing ‘Good Year For The Roses’ in the back of my head at all hours of the day and night.

Zo reist Fearing tien nummers lang door het verleden en komt met nieuwe muziek die past in 2019, 2020 en de jaren daarna. De wereld is zijn podium en in die kelder zal hij regelmatig terugkeren. The Unconquerable Past is een langspeler die beklijft, urenlang in het achterhoofd van de luisteraar speelt en verhaalt over optimistisch de toekomst tegemoet kijken. Het verleden moet worden gebruikt en kan niet worden overwonnen.
Those who cannot remember the past are condemned to repeat it. Wijze lessen van een muzikant die al vele jaren meeloopt met prima muziek en een relevante boodschap. (Fish Records)