Allison Moorer, Blood

Op 12 augustus 1986 vond er een immense familietragedie plaats in Frankeville, Alabama. Vernon Franklin Moorer  nam wraak voor het feit dat zijn vrouw hem verlaten had. De dochters Shelby en Allison lagen in bed en schrikten op bij het geluid van geweerschoten. Vernon schoot eerst zijn vrouw neer waarna hij zichzelf om het leven bracht.

In 2010 kreeg Allison Moorer haar eerste kind  John Henry (toen getrouwd met Steve Earle). Tijdens een interview kreeg Allison twee jaar later de vraag: What are you going to tell him about it when he’s old enough to ask? (doelend op de familietragedie). Allison wist het niet maar het zette haar wel aan het denken. Zij besloot om een boek  te schrijven over de donkere tijd in het gezin vol armoede, misbruik, alcoholisme en verwaarlozing. Dat boek Blood: A Memoir is een biografie waarin Allison met haar geschiedenis in het reine probeert  te komen. Gelijker tijd verscheen het album Blood met 10 autobiografische liedjes.

Het album opent met de indrukwekkende song Bad Weather.  Het lied heeft een broeierige onheilspellende sound, die meteen de toon zet voor de rest. Cold Cold Earth beschrijft het proces dat tot de familietragedie leidde:  A slave to the bottle, he’d driven his family to leave, A wife and two daughters, he treated so terribly, drunk with grief and loneliness. De song Nightlight is ook aangrijpend, waarin Allison steun zoekt bij haar oudere zus Shelby Lynne als er weer een hevige ruzie in het huis plaatsvindt : All we hear are the echoes, Let’s wait to say our prayers, even though we’re scared. Het ontroerende liedje  I’m The One To Blame is geschreven door Shelby Lynne en is gebaseerd op een tekst die haar vader heeft geschreven. De sobere liedjes zijn voortreffelijk opgenomen mede dankzij  producer Kenny Greenberg. De allermooiste  track is The Ties That Bind. Het album eindigt met een soort gebed (Heal), waarin Allison vraagt om steun:  Show me what is real Oh Lord help me heal.

Het album Blood getuigt van moed om op deze ontroerende wijze de donkere periode uit Allison’s jeugd  een zekere plek te geven.