The Lasses, Undone

We vergeven dit tweetal Nederlandse artiesten hun oubollige naam, ‘Lasses’ betekent letterlijk deerntjes, een wat vlakke aanduiding voor vrouwen. OK dan, de muziek op deze opzienbarend mooie CD is van een buitenaardse kwaliteit. Folk in optima forma, hemelse samenzang, mooi klein gehouden begeleiding. Wat een verrassing! De songs zijn voor het grootste deel covers, maar wat hebben de dames een geslaagde keuze met onder meer songs van Sandy Denny, Si Kahn, Natalie Merchant (een heerlijke versie van ‘Motherland’), Ola Belle Reed en David Francey, verder uiteraard een drietal traditionals – uit het Keltische repertoire – waarvan het schitterende ‘Bonnie George Campbell’ voor mij het mooist is. The Lasses, Margot Merah (haar walsje, ‘Bowley’s Dance’, is een juweeltje) en Sophie Janss dragen zelf drie mooie songs bij en spelen gitaar en bodhran, de verdere begeleiding is (alles incidenteel)op viool, akoestische gitaar en (verrassend) French Horn. Producer Janos Koolen is de alom aanwezige muti-instrumentalist op elektrische gitaar, akoestische gitaar, mandoline, dobro, bas gitaar en piano. Er staan louter schitterende songs op de CD, maar voor mij valt ‘Lonesome Robin’ van Bob Coltman (een echte minstreel uit de USA, schreef dit liedje in 1975) positief op, mede door het prachtige gitaarspel van Koolen.

‘Undone’ van The Lasses is een typische top-10 CD en zal door vele liefhebbers van folk op een voetstuk worden gezet. Mij heeft de CD aangenaam verrast. En hij staat in mijn top 10 van 2019. (Independent).