Jaime Michaels, If You Fall

Singer-songwriter Jaime Michaels is toe aan zijn 10e solo-CD. In 2008 schreef ik bij gelegenheid van zijn zesde, ‘Fool”: ‘Een lekkere CD, gevarieerd. Voor de liefhebbers van mooie akoestische luistermuziek’. Die CD was een overzicht van zijn werk vanaf 1994 tot 2007 met mooie, subtiele liedjes, allemaal geschreven door Jaime zelf en voornamelijk handelend over de liefde en de daaruit voortvloeiende gedachten wereld. En alles even poëtisch opgeschreven. En deze nieuwe CD is nog aangenamer dan die CD van elf jaar terug. De prettige, voornamelijk akoestische, begeleiding  kent een veelheid aan instrumenten: accordeon, mandoline, cello, piano, orgel, dobro, fiddle, allerlei gitaren, outro, bas en percussie. De songs zijn voor het merendeel van Jamie, soms met wat hulp, o.a. van mijn goede vriend Jeff Talmadge (wanneer komt er een nieuw werkstuk van hem?). Er zijn covers van Townes (‘Snowing on Raton’), van Greg Trooper (‘They Call me Hank’) en een mooi vertaalde song van de Italiaan Francesco De Gregori uit 1975 (een prachtige song, ‘Rimmel’). Bijzonder is dat in het prachtige tekstboekje alle songs in het Engels en Italiaans staan vermeld, behalve bij dit ‘Rimmel’. In ‘Almost Daedalus’, overigens ook te vinden op ‘Fool’) wordt de mythologische trieste persoon van Daedalus aangehaald, de man wiens zoon Icarus neerstortte omdat de was van de door zijn vader gebouwde vleugels smolt nadat hij tegen het advies van zijn vader in te hoog vloog, te dicht bij de zon dus. Onze held vliegt richting hemel op vleugels van liefde en vraagt zich af of de liefde wel stabiel genoeg is en vreest dan voor het gevaar van neerstorten.

‘If You Fall’ is eeen prachtige CD met daarop heerlijke songs, wederom leuk gevarieerd. In de begeleiding horen we o.m. Radoslav Lorkovic op accordeon, piano en orgel, Jon Graboff op allerlei gitaren en mandoline en Paul Pearcy op drums. Aanrader, hij komt in mijn top 10 van 2019. (Appaloosa Records).