Chance McCoy, Whippoorwill Deluxe EP

Chance McCoy groeide op in het landelijke West Virginia. Als tiener was hij geïnteresseerd in grunge en klassieke rock, maar al snel daarna raakte hij in de ban van de akoestische old timey music uit zijn streek. In eerste instantie leerde Chance gitaarspelen en hij deed mee met jamsessies in zijn buurt onder de naam van The Speakeasy Boys.  McCoy breidde zijn instrumentarium uit met fiddle en banjo. Op een gegeven moment  werd het tijd voor een echte band:  Chance McCoy and the Appalachian String Band, waarmee Chance door Amerika toerde. In 2012 werd McCoy gevraagd om de vermaarde band Old Crow Medicine Show te komen versterken. Sindsdien maakt hij deel uit van de rijke Nashville music scene. Onlangs verscheen een mini-album van Chance McCoy genaamd Whippoorwill Deluxe EP.

Dit solo-album opent met de titeltrack, dat Chance schreef voor de film The Peanut Butter Falcon. De song is vooral gebaseerd op het fantastische finger picking werk op gitaar. Sugar Babe is een song over een vrouw uit Oregan, die geadviseerd wordt om de trein te nemen naar het Zuiden om de koude winter te ontvluchten. Een pittige track is Jitterbug Bayou, dat McCoy backstage schreef tijdens het Philadelphia Folk Festival om de tijd te doden. Hij omschrijft het nummer als:  a song about following your heart…Follow your bliss and don’t let nobody tell you different.  De mooiste song is Lonesome Pines. Deze dromerige song is een lofzang op de stille uitgestrekte bayous.  Hij was daar ooit een natuurgids. No One Loves You is een alleraardigst melodieus  liefdesliedje met een opvallend heerlijk huppelende banjo. Wander Wide heeft weer een mooie dromerige sfeer mede dankzij de ontroerende zwevende steel.

Chance McCoy stond dit jaar op het podium van het Ramblin Roots Festival en was voor mij de verrassing van de avond. Hij viel vooral op door de wijze waarop hij oude Amerikaanse Folk combineerde met een box vol elektronische snufjes. Dat aspect ontbreekt op dit mini-album. Ik ben dan ook heel benieuwd hoe zijn volgende album zal gaan klinken.