King Of The World, Connected

Connected is het vijfde album van King of the World waar ik toch een beetje met interesse naar uit keek. Het eerste album zonder gitarist Erwin Java, wiens plaats is ingenomen door het Belgische snarenwonder Stef Delbaere. Ik was benieuwd of het bandgeluid zonder het herkenbare gitaargeluid van Java overeind zou blijven. En dat doet het. Ondanks dat Stef een compleet andere stijl heeft blijft het KOTW geluid volledig overeind. De zang van Ruud Weber en het toetsenspel van Govert van der Kolm bepalen voor een groot deel het geluid en het basspel van Weber met het drumwerk van Fokke de Jong zorgen voor een gedegen basis. Toen song, negen nieuw van eigen hand en een cover, het onder meer van Joe Cocker bekende “Space Captain”. een Matthew Moore compositie.  Ruud Weber leverde vier nummers en vijf nummers werden door de bandleden gezamenlijk geschreven. De CD begint met een stevige opener met gierend Hammond: “Love Don’t Come From You”. De titelsong is een fraai werkje met elektrische piano en een fraaie langzame brug. “Future Man” heeft een lekkere funky groove en een sterke tekst. “Saving Grace” is een schitterende ballad, die ongetwijfeld tot een publieksfavoriet zal uitgroeien. En wil je weten hoe goed Stef Delbaere is, luister ter kennismaking naar de weergaloze solo in “I Can’t Help Myself”, waar hij lekker aan het sparren is met Govert.  Met “Space Captain” met een gastbijdrage van Simone Roerade komt een einde aan het album. De kwaliteiten van de band zijn al vanaf hun debuutalbum boven alle twijfel verheven en met ‘Connected’ weten ze lat weer wat hoger te leggen.