Miles Nielsen And The Rusted Hearts, OHBAHOY

In 2016 was er het album Heavy Metal. Miles Nielsen And The Rusted Hearts namen een loopje met het genre heavy metal, knipoogden naar zware gitaarmuziek en brachten gewoon een volgende, goed klinkende langspeler uit met ballades en rocktracks. Het Amerikaanse vijftal staat voor countryrock, krachtige pop met hier en daar een fikse hoeveelheid dans. Nielsen en zijn roestige harten zorgen vooral voor plezier en willen bij optredens niets liever dan elke concertzaal in lichterlaaie zetten.

Heavy Metal verscheen dus in 2016. Het was een volgende collectie goed in het gehoor liggende, gemakkelijk mee te zingen tracks van vijf Amerikaanse muzikanten, die door het continue toeren een groeiende schare fans hebben. Heavy Metal verraste niet maar verveelde geen ook moment. Drie jaren en talloze optredens later is er OHBAHOY.

‘Hands Up’ opent. Het is een rustig rocknummer. Ook op OHBAHOY en – dus! – al bij de eerste track zijn er de invloeden. Miles Nielsen is de zoon van Rick Nielsen, de gitarist van Cheap Trick. Al op jonge leeftijd reisde Miles met zijn vader langs de podia. In de tourbus was de muziek van Tom Petty veel te horen. Daarnaast zijn de melodieën poppy, worden The Beatles graag geciteerd en zijn groepen uit de jaren zeventig als etiketten op het groepsgeluid te plakken. Al die invloeden willen niet zeggen dat het geluid van Miles Nielsen And The Rusted Hearts alleen maar gekopieerd is. De groep slaagt er in al die delen te smeden tot een mooi geluid. Daarbij vergeet het vijftal de dansvloer niet. Het is meer dan prettig bewegen op de tracks van OHBAHOY.

Elf nummers op dit meer dan verdienstelijke album. Producer Duane Lundy (Sturgill Simpson, Justin Wells) heeft de knoppen open gedraaid en de band laten spelen. OHBAHOY klinkt alsof de veertig minuten muziek in een keer is opgenomen. Heerlijke vocalen, heldere teksten, gemakkelijk te traceren invloeden en het hoesje verdient door alle eenvoud een prijs voor het ontwerp. OHBAHOY is de nieuwste langspeler van Miles Nielsen And The Rusted Hearts, maar ook een prima instap naar het oeuvre van deze sympathieke groep. OHBAHOY kan maanden mee in 2020. (Independent)