Hannah Williams & The Affirmations, 50 Foot Woman

De Britse Soul Queen Hannah Williams toerde dit jaar twee keer in Nederland. Beide keren pikte ik een concert mee en beide keren was het een groot genot. Hannah speelt al lange tijd met dezelfde band bestaande uit een toetsenist, gitarist, bassist, drummer, twee blazers en twee achtergrondzangeressen. Met deze band maakte Hannah haar derde album 50 Foot Woman met de befaamde producer Shawn Lee (Amy Winehouse, Alicia Keys) achter de knoppen. De toetsenist James Graham leverde het grootste deel van de elf nieuwe songs aan.

Het nieuwe album opent met de pittige titeltrack, waarop alle leden van de geweldige band zich kunnen uitleven. I Can’t Let This Slip Away is de volgende track en gaat over het benutten van kansen in je leven. Een groovend orgeltje zorgt voor de juiste spanning. Absoluut hoogtepunt is voor mij het bluesy Tablecloth. Een ballade dat een rustige opbouw heeft totdat Hannah het helemaal gehad heeft met een misgelopen relatie. Halverwege gooit zij het eruit met een duivelse kreet Fuck It All!!!! En dat komt echt uit het diepste van haar tenen. De gevoeligheid houdt nog even aan met de prachtige ballade The Sinner, waarin Hannah het er allemaal uitschreeuwt:  How can you call me a sinner, with blood on your hands, that’s something I could never understand.  Achtergrondzangeres Victoria Klewin schreef het knappe liedje What Can We Do? Dat begint met gekunsteld  a capella  zang en mondt uit in een sfeervolle song vol bombast klinkende strijkers. Tot slot noem ik nog het gevoelige bluesje Please Be Good To Me. Een prachtig gezongen song met op de achtergrond heel warme blazers en achtergrondstemmen.

Ja. Dit is toch weer een uitstekende moderne soulschijf en ik kijk al weer uit naar het volgende concert van Hannah met haar geweldig ingespeelde band.