Matt Patershuk, If Wishes Were Horses

Twee jaar geleden was ik heel erg blij met de derde CD, ‘Same as I’ve Ever Been’, van de Canadees Matt Patershuk (La Glace, Alberta), zoals ik ook verrast was over de kwaliteit van zijn tweede, ‘I Was So Fond Of You’, in het jaar ervoor. In 2017 schreef ik vol enthousiasme: ‘Voor mij is deze Matt Patershuk een topper in zijn genre, met een CD die in de collectie van iedere zichzelf respecterende liefhebber van Americana/Canadiana thuishoort. Wederom een heuse aanrader!!!. Maar hij blijft groeien en overtreft zijn prachtige eerdere werkstukken met deze nummer vier, ‘If Wishes were Horses’. Weer is er de schitterende begeleiding en dito productie van de multi-instrumentalist Steve Dawson (op de nieuwe CD te horen op akoestische en elektrische gitaren, pedal steel en zang), daarnaast horen we uiteraard bas en drums, ook piano, orgels en strings met verder een heerlijke bijdrage van good old Charlie McCoy op zijn mondharmonica. Dit alles gevoegd bij de fantastische, vaak verhalende songs van de man en zijn doorleefde bariton en het is optimaal genieten. Er is een mooi thema in de CD aanwezig, vier maal een instrumentaal nummer onder de naam ‘Horses” (genummerd 1 tot en met 4 en met een boodschap erbij, alleen het eerste paard duurt langer dan krap 50 seconden, en klinkt als een jaren 60 rockertje). Op de nieuwe CD horen we dus wederom een veelzijdige Patershuk, er zijn weer intieme luisterliedjes (‘Last Dance’), er is het heerlijke walsje ‘Alberta Waltz’ (country op zijn best met een lekkere steel en piano in de begeleiding), een lekkere honky-tonk met een geschikte titel (“Let’s Give This Bottle a Black Eye), huppelende country-deuntjes met steel, piano en heerlijke gitaar (‘Bear Chase’, ‘Walkin’) en een bluesy afsluiter (‘Red Hot Poker’).

Een heuse geweldenaar, deze man verdient de aandacht van alle Americana fans. Misschien wil een promotor deze man naar ons land halen (liefst met Dawson en zijn pedal steel), ik neem al mijn vrienden mee. Kanshebber voor mijn nummer 1 van dit jaar, sublieme CD. (Black Hen Music)