Jared Deck, Bully Pulpit

Jared Deck dacht een geliefd parochiaan te zijn in de kerk waar hij wekelijks speelde. Via een berichtje op zijn telefoon kreeg hij ontslag. Deck stond op dat moment in de studio nummers voor zijn debuut in te zingen. De boodschap van de kerkelijke leider sterkte de Amerikaanse singer-songwriter. Met nog meer vuur en overtuigingskracht werkte hij de nummers voor zijn titelloze langspeler. In 2016 verscheen Jared Deck.

Bij opvolger Bully Pulpit heeft Jared Deck de grenzen van de gospel, de Americana, de soul en de countrymuziek losgelaten. Deck wil zijn verhalen vertellen en niets mag de boodschap in de weg staan. Zijn podium staat nog regelmatig in de kerk, maar is ook elders te vinden.

‘I Don’t Know What You Come To Do’ is een urgente gospel. Het ritme op de trommels opent, de gitaren vallen in, er mag worden mee geklapt en Deck herhaalt continue de boodschap: I came to stall my feet. I came to rock ‘n’ roll. Het podium stroomt vol met uitzinnig publiek en voorganger Deck is de motor. In ‘Money Back’ vertelt hij daarna over een tiener die hem naar de kerk heeft gelokt. Binnen de muren van het gebouw is de liefde voorbij en gaat het slechts om zijn geld. Deck heeft nog steeds een rekening openstaan met de parochie en haalt genadeloos uit.

Jared Deck heeft geweldige muzikanten naar de studio gehaald. Gabe Pearson en Hank Early van Turnpike Troubadours spelen mee en de legendarische Byron Berline pakt de viool op in ‘Make Your Mama Proud’. Zo heeft Deck voortreffelijke keuzes gemaakt en spelen er naast de begeleidingsband The Travelers slechts topmuzikanten. ‘Where I Fall’ is een liefdesballade met een goede afloop en ‘Great American Breakdown’ is een gemeen rockend liedje. Opnieuw haalt Deck uit naar de naar geld graaiende voorgangers in diverse kerken in Amerika. Vanaf de kansel zingen ze:
Show me the money
And I’ll open the door

“In The Name’ is een bluestrack waarin Deck stevig leunt op ‘You Showed Me’ van The Turtles. En leunen is hier netjes uitgedrukt, Deck kopieert het liedje uit 1969 schaamteloos. In ‘Sometimes I Miss Being Lonely’ heeft Randy Newman meegekeken en ook ‘Tulsa Sound’ is een ballade waarvan er veel in een dozijn passen. Ook als Deck laat horen waar zijn invloeden vandaan komen, klinkt hij persoonlijk en urgent. Telkens als hij zijn strot openhaalt is er opwinding en intensiteit. In ‘True Believer’ combineert Deck opnieuw stampende rock en uitzinnige gospel. Transpiratie en opwinding, zelfs de meest stramme benen komen in beweging en gaan de vloer op. Voor ‘There’s A Leak In This Old Building’ mogen de dansers op de vloer blijven om samen een weg te zoeken in het soulvolle nummer. In ‘Over And Over’ zingt Jared Deck bijna zonder begeleiding en stuurt zijn luisteraars met een boodschap van liefde de zaal uit.

Alle bezoekers kunnen rekenen op een volgende uitnodiging. Jared Deck laat zich niet muilkorven, zingt op elk podium de spijkers uit de planken en overtuigt elke liefhebber met soulvolle gospel en stijlvaste country. Luisteren naar Bully Pulpit is een bijzondere ervaring. In de huiskamer kan dat keer op keer! (Independent)