The Oak Ridge Boys, Down Home Christmas

The Oak Ridge Boys zijn kerstveteranen. Voor de heugelijke decemberdagen heeft het viertal al een zevental releases uitgebracht. Voor Down Home Christmas wilde het viertal ‘boys’ wat anders. Of zoals Duane Allen het zegt: “We started looking for songs that adressed specific subjects related to Christmas.” Of dat gelukt is? Down Home Christmas is een kerstplaat zoals er al velen zijn. Schuif de schijf in een speler en een klein half uur later zijn er elf songs gepasseerd. Zoals heel veel kerstplaten is deze achtste van The Oak Ridge Boys vooral prettig muzikaal behang.

Allen en zijn drie kompanen hebben eigen nummers op de planken laten liggen en zijn onder productionele leiding van Dave Cobb aan de slag gegaan met kerstsongs van anderen. Ze hebben niet alleen verse 2019 nummers opgenomen, maar hebben zelfs teruggegrepen op ‘Amazing Grace’ uit 1772. Deze klassieker is geschreven door John Newton en talloze malen opgenomen. De versie van The Oak Ridge Boys voegt jammer genoeg niets toe aan bestaande uitvoeringen.

Het is daarbij even wennen om doorgewinterde country artiesten op een niet mis te verstane religieuze manier de gebeurtenissen rond de kerstdagen te horen bezingen. Natuurlijk heeft ‘Santa’ een baard (‘Don’t Go Pullin’ On Santa Claus’ Beard’) en natuurlijk lopen er ‘reindeer’ op de daken. Maar om engelen in een liedje om actie te vragen (‘Angels’) of ‘Silent Night’, een kerstnummer uit de negentiende eeuw, op een tamelijk vlakke manier uit te voeren draagt niet bij aan de sfeer van kleurige ballen en bonte lichtjes in 2019.

Down Home Christmas is een langspeler die past in de lange rij van kerstreleases van The Oak Ridge Boys. Het advies is eenvoudig. Natuurlijk even luisteren deze verzamelaar de komende dagen en daarna genieten van A Christmas Gift For You, de kerstklassieker waarbij Phil Spector achter de knoppen stond. Mooie dagen! (Lightning Rod Records)