Meena & The Chris Fillmore Band, Elevations

In 2017 verschijnt het album In Concert, Live On Tour. Het is een prima presentatie van zangeres Meena Cryle en gitarist Chris Fillmore. Het Oostenrijkse duo musiceert door de eigen discografie en vult de rock ‘n’ roll aan met een vet portie blues en schuwt ook een vleugje glamrock niet. Nu is er Elevations, het vijfde album van Cryle en Fillmore.

Try Me, Feel Me en Tell Me zijn de titels van de drie albums die op het Duitse label Ruf Records worden uitgebracht. Op de foto op de binnenhoes van Elevations zitten Cryler en Fillmaore met een deel van de eigen vinylverzameling. Langspelers van Bob Dylan, Elvis, Tom Waits, John Lee Hooker en The Allman Brothers Band zijn te zien. De prent zegt alles over de invloeden van het duo. Voeg elementen van genoemde muzikanten bij elkaar en het geluid van de nieuwe langspeler schalt uit de luidsprekers.

Elevations opent met ‘Can’t You See’. Het is alsof Meena Cryle vanaf de kansel een parochie toezingt. Vanaf de eerste tonen klinkt de muziek groots, is er het grote gebaar, vraagt de zangeres de luisteraar aan te sluiten met gezang. ‘I Got You’ begint op piano. Het is een ballade, oplopend in spanning en uitmondend in een muzikale explosie. ‘Way Down’ heeft dezelfde opbouw. Er is tijd voor de aanloop, daarna is de versnelling en alles komt bij elkaar in de finale. ‘It’s OK’ is meer pop, pakkend en catchy. ‘Sweet Loving Mama’ is een stampende rocker. Zo is er variëteit en is het geluid toch steeds herkenbaar.

Voor ‘In My Father’s House’ gaat het duo terug naar de kerk. Het nummer van Eric Bibb krijgt een warme, knallende uitvoering. Voor ‘Lord Have Mercy (Revised) zijn Cryle en Fillmore waarschijnlijk naar de Mississippi in Amerika gereisd. Het nummer riekt naar geurig moeras, naar de Delta en de blues. Afsluiter ‘Well, Well, Well’ is een lied geschreven door Danny O’Keefe en Bob Dylan. Een jankende gitaar begeleidt de eerste zinnen, Cryle graaft vocaal diep, delft in de ‘well’, ‘well’, ‘well’, in de bron van alle leven dus.

De nieuwe langspeler Elevations van Meena Cryle & The Chris Fillmore Band is een divers productie met een geheel eigen geluid. Het duo heeft nummers geschreven en covers gezocht die het prima zullen doen op de diverse podia. Elevations is echter ook een album voor in de huiskamer. Gewoon lekker meezingen met ‘Well’, ‘Well’, ‘Well’ en andere tracks. Jawel! (Continental Blue Haven)