Meteen naar de inhoud

Braindogs, Real Live Brains (Celebration of Tom Waits)

De naam van het collectief Braindogs, u weet dat vast wel, verwijst naar het nummer (en album) Rain Dogs van Tom Waits, uit 1985. Het is één van de veertien songs op Real Live Brains, die op 7 maart 2019 werden opgenomen ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van Waits, de even eigengereide als invloedrijke singer-songwriter, die vanaf ongeveer midden jaren tachtig tot eind jaren negentig zijn bloeiperiode beleefde en navenant succes oogstte.  De selectie op Real Live Brains omspant dan ook verreweg die periode, met vier songs van Rain Dogs als hofleverancier.

Braindogs is een Europees blues gezelschap, waarbinnen de Brit Ian Siegel en Oostenrijker Rippoff Raskolnikov als zangers en gitaristen vooraanstaande rollen vervullen, aangevuld met de Nederlandse gitarist/zanger Mischa de Haring en de Hongaren bassist Laca Varga, toetsenist Szabolcs Nagy, drummer/zanger Frenk en percussionist/zanger Livius Varga.

De gelegenheidsband levert uitstekend werk af met levendige interpretaties. Blues-rock als basis krijgt ruimbaan, om vandaaruit via invloeden uit soul, jazz, latin, polka en folk het geheel te vervolmaken. Waar tijdens de hiervoor genoemde periode Waits’ songs me niet zelden ontregelend en ontoegankelijk voorkwamen, zo mooi melodisch en ontvankelijk klinken de covers nu. Geen kunstzinnige fratsen, gewoon songs met kop en staart. De diepe, rauwe gromstem van Siegel is het vaakst te horen, want die klinkt als ‘n sound a like van Waits. Maar ook de zangbijdragen van Raskolnikov, Mischa den Haring (1x) en Frenk (1x) zijn bepaald niet misselijk, welke duiding sowieso voor het totale instrumentale kader opgaat. Niet zo gek natuurlijk, met drie uitstekende sologitaristen, no nonsens toetsenist en sublieme ritmesectie in de gelederen. De blues-rocksongs op Real Live Brains klinken vitaal en gedreven, de ballads verstild maar krachtig. Heerlijke plaat. (XLNT Records)

Scroll To Top