Diesel Park West, Let It Melt

Leicester, 1980. John Butler, Geoff Beavan en Rich Barton spelen onder de naam The Filberts in elk café en jeugdhuis. Pas in 1987 is er de debuut singel ‘When The Hoodoo Comes’. Het trio steekt invloeden als Moby Grape, Buffalo Springfield en Love niet onder stoelen of banken. Met de 7” is er een nieuwe naam. De naam Diesel Park West staat op het hoesje en de posters.

Let It Melt is het negende album van het Engelse kwartet Diesel Park West. Robert Morris slaat al vele jaren op de trommels. Voorganger Do Come In Excuse The Mess verscheen in 2012, een jaar later was er de ep You, You, You & You.

Gitarist en vocalist John Butler heeft tien nieuwe liedjes geschreven. ‘Across This Land’ is de elfde track op deze release en is geschreven door Butler en John Knapp. Elf tracks en elfmaal neemt de groep de luisteraar mee naar de jaren zeventig. Het handelsmerk van Diesel Park West verandert niet, maar de plek waar de groep de invloeden zoekt is anders. De groep maakt nog steeds countryrock van het fijn soort, gitaarrock die helder en competent klinkt, maar zoekt de inspiratie dicht bij huis. The Beatles en The Rolling Stones schalden waarschijnlijk door de boxen in de studio in Leicester.

Opener ‘Let It Melt’ heeft de fijne urgentie van een singel. De track verdient tijd op de vele universiteitsradio’s. ‘Pictures In The Hall’ leunt op Brit rock uit de jaren zestig en is schatplichtig aan het geluid van The Kinks en Small Faces. In ‘No Return Fare’ lijkt het alsof Paul McCartney de eerste zinnen heeft ingezongen. In ‘Scared Of Time’ gaat de muziek een versnelling langzamer. Er is tijd voor reflectie. Butler en kompanen verhalen over vergane tijd en glorie.

De invloed van The Rolling Stones worden daarna groter. Voor ‘Everybody’s Nuts’ lijkt een door Keith Richard in de studio achtergelaten riff te zijn gebruikt, in ‘You Got The Whole Thing Wrong’ is het geluid van de honky tonk piano van Nicky Hopkins te vinden en ‘Across This Land’ heeft de sfeer van het geluid van de dubbelaar Exile On Main Street. Met al die invloeden weet Diesel Park West een herkenbaar en eigen geluid te creëren, maar de invloeden blijven in elke track hoorbaar.

In de dagen dat de nieuwe langspeler Colorado van Neil Young (ex – Buffalo Springfield) in de schappen ligt, bewijst Diesel Park West met Let It Melt na een carrier van bijna veertig jaren meer energie te hebben dan de oude meester. (Palo Santo)