Oh Susanna, Johnstown 20th Anniversary Edition

De Canadese Suzie Ungerleider, actief sinds medio jaren 90 onder de naam Oh Suzanna, had een zeer goed ontvangen debuutCD met Johnstown in 1999. Vanaf haar ‘Sleepy little sailor’ uit 2001 volg ik haar op de voet. Haar prachtige subtiele hedendaagse folkmuziek, haar schitterende melodieuze liedjes en gave arrangementen spreken mij zeer aan. Susanna heeft Johnstown laten remasteren en met 5 bonustracks aangevuld. Jullie zullen begrijpen dat deze update van een schitterende CD bij mij heel enthousiast is ontvangen. Met name de arrangementen en het fraaie (elektrische) gitaarspel is van topklasse. In citeer de gepaste woorden die deze re-release begeleiden: Originally released in spring 1999, Johnstown is considered a contemporary folk-noir masterpiece brimming with ghostly songs of melancholic beauty and menace’. Met name  de bijzondere stem van Susanna (heeft op deze CD veel verwantschap met Iris Dement) kruipt in je en veroorzaakt kippenvel. Heel prettig is het vijftal songs die als bonustracks zijn bijgevoegd. Deze nummers verschenen in 1998 op de muziekcassette ‘A shot of Oh Susanna’, destijds alleen verkrijgbaar bij live optredens. De vijf songs zijn uiteraard ook prima opgepoetst en zijn eerdere en akoestische versies van vijf songs van Johnstown, alleen Susanna en haar akoestische gitaar. In de overige songs horen we naast drums, bas en gitaar ook lap steel, mandoline, piano, orgel, viool en zelfs een Japanse tempelklok.

Oh Susanna is een artieste om van te houden. Haar muziek is prachtig, haar stem is mooi. Een sympathiek project, deze herziene versie van een meesterwerk. Genietmuziek!  (Continental Song City)