Geraint Watkins, Rush Of Blood

Geraint Meurig Vaughan Watkins is van 5 februari 1951. De zanger, pianist, gitarist, organist en componist is geboren in Wales. Hij heeft gewerkt met artiesten als Nick Lowe, Dave Edmunds, Van Morrison, Mark Knopfler, Paul McCartney, Shakin’ Stevens en, jawel, jawel, Status Quo. Het album Moustique verschijnt in 2014. Vijf jaren later is er een volgende langspeler. Gewoon tien liedjes, tracks met een behoorlijke lading blues, een vleug rock ‘n’ roll en hier en daar stijlvol ingezette strijkers.

Verrassend genoeg heeft Watkins voor dit album de samenwerking gezocht met Simon Ratcliffe van Basement Jaxx. Ratcliffe doopt de liedjes van Watkins niet in een bad van dance en disco, maar begeleidt de tracks vooral op gitaar en toetsen. Nergens is te horen dat de producer de dansvloer op wil. Met het grootste respect legt hij de composities van Watkins vast. Daarbij heeft Watkins niet gekozen voor een cast met sterren in de studio. Hij heeft gemusiceerd als een van The Poor Boys naast Bill Wyman, maar kiest voor Rush Of Bood voor een klein aantal bevriende muzikanten.

Strijkers in de popballade ‘Rush Of Blood’, een bluesy ritme in ‘Hold Back’, de pedal steel van David Hartley in ‘Heart Of Stone’, het tempo gaat omhoog in ‘Middle Of The Night’, de klarinet in ‘Heaven Only Knows’, de trage, slepende blues ‘On The Inside’, de rollende pianorock van ‘I Got The Blues’, de trekharmonica van Watkins in ‘Reason To Live’, de delta blues is te vinden in ‘On My Mind’ en de overbodige tranentrekker ‘Another Day Over’, bijna alle liedjes op Rush Of Blood verdienen een vermelding. Watkins musiceert met aandacht, liefde en vakmanschap. De kleine, bevriende sterrencast staat Watkins met groot respect bij en volgen de aanwijzingen van producer Simon Ratcliffe met groot vakmanschap op.

Toch een citaat uit de overbodige, afsluitende tranentrekker ‘Another Day Over’. Watkins zingt:

I had the time of my life.
And now the story is told.

Het verhaal van Geraint Watkins is nog niet helemaal verteld. The story is not told! Watkins schrijft nummers die jaren meegaan. Over drie of vier jaren mag er een opvolger van deze langspeler zijn. (The Last Music Company)