Caroline Herring, Verses

Sinds ik Caroline Herring (woont in Decatur bij Atlanta, Georgia) een tiental jaren terug zag optreden tijdens South By Southwest, het festival in maart in Austin ben ik in de ban van haar muziek. In 2012 schreef ik over haar voorlaatste CD Camilla: ‘Camilla’ is de volgende parel in de mooie serie van – in mijn ogen – één van de beste singer-songwriters van de USA. Folk op absoluut topniveau. Verplichte aanschaf.’  Het was een aantal jaren stil rond haar, maar nu is Caroline terug mat een onverwacht en bijzonder project. Was het oorspronkelijk haar bedoeling een CD te maken vol protest en ongenoegen over het verschijnsel Trump, dat lukte haar niet, de ergernis was te groot. Dus geen CD in de rijke traditie van politiek protest in de folk-traditie. Ze besloot een andere Amerikaanse traditie te omarmen, een die geworteld is in de teksten van de (religieuze) psalmen en de gospels. Maar ze doet dit wel op haar eigen prachtige wijze. Het werd een subtiel, gevoelig, emotioneel geladen CD met wonderschone teksten en prachtige bijpassende muziek. En met een heerlijk kleinschalige begeleiding naast haar aangenaam vibrerende iets donkere stem in een absolute hoofdrol. De teksten zijn uiteraard religieus geladen, maar het hindert mij totaal niet. Titels als ‘My soul Thirsts for God’ en ‘How Shall I describe the Kingdom of God’ scheppen zeker geen verwarring, net zomin als ‘Let the Little Children Come to me’ (Jesus said to his discipels), in deze song zingen haar kinderen mee.

Niet schrikken van de religieuze lading, Caroline maakt weer een prachtige CD vol prachtige melodietjes en subtiele zang. De begeleiding is heel klein gehouden, gitaar (Steven Sheelan’), soms viool, soms piano. In de USA verschenen onder de titel ‘Verse by Verse’ met daarop 22 songs, ‘Verses’ heeft er 13