Meteen naar de inhoud

Arlan Feiles, What Kind Of World?

In 2017 brengt Arlan Feiles het album Stranger uit. Het is een fris klinkende, nieuwe langspeler die perfect past in het oeuvre van de Amerikaan. Activist, vader en muzikant. Feiles is een vechter voor gelijke rechten, activist voor een goed klimaat en politiek actief. Op Stranger gaf hij Donald Trump ervan langs. Op What Kind Of World?, de nieuwe langspeler van dit jaar, zet hij rechter Brett Kavanaugh, vriend van de president, in de beklaagdenbank. Fouter dan Kavanaugh zijn politici moeilijk te vinden in Amerika. De rechter met een permanente plek in het hooggerechtshof staat bekend als vrouwonvriendelijk, maar komt in het huidige Amerika overal mee weg. Pussygrabbers? Ja natuurlijk. Waarom zouden viespeuken als Trump en Kavanaugh vragen om toestemming.

Arlan Feiles durft al jaren politici aan de schandpaal te nagelen. What Kind Of World? opent met het titelnummer. Het is alsof Feiles vanaf de kansel zijn boodschap als gospel de wereld in slingert. In wat voor wereld leven we als politici zonder geweten mogen doorgaan met illegale oliewinning, oorlogen en het vernietigen van natuur en onderdrukking van vrouwen.

Negen nummers op deze release en in alle liedjes spreekt Feiles zich uit. ‘Homeward’ gebruikt hij slechts toetsen en zijn stem. Het is een klein nummer over het hebben van een thuis. ‘You Can Ban My Love’ is een track over censuur in de media. Zelfs als de liedjes van Feiles in de ban zouden worden gedaan, zijn er luisteraars die de muziek weten te vinden en beluisteren.’If I Were A Dinosaur’ verhaalt over New Orleans. Natuurlijk is Feiles een dinosaurus. Hij spijkert zijn boodschap al meer dan vijftien jaren langs zijn eigen muzikale weg. In ‘This Broken Heart’ is er het thema van de hoop. Opgeven is in de nummers geen optie. In afsluiter ‘Room To Grow’ zingt Elias Elena mee. Het levert een aangrijpend duet op.

What Kind Of World? levert een nieuwe loot op aan de muzikale boom die Feiles in leven houdt. Het zijn bekende boodschappen in prachtige nummers die nauwelijks verrassen. Kwaliteit is een constant gegeven bij Feiles! Opnieuw komt de troubadour met een album dat feilloos bij eerdere releases past, activisten hoop geeft en luisteraars in de stoelen van de huiskamers vasthoudt. Het is goed en noodzakelijk dat er muzikanten als Arlan Feiles in deze wereld rondlopen. (Not Pop Records)

Scroll To Top