Chris Barber, Memories Of My Trip

Donald Christopher ‘Chris’ Barber is van 17 april 1930. Hij is geboren in Welwyn Garden City, Hertfordshire in Engeland. Barber is een jazz-trombonist met een lange rij bevriende muzikanten. Hij is vooral bekend van zijn werk met Chris Barber’s Jazz Band en The Big Chris Barber Band. In 2019 verschijnt de dubbel-cd Memories Of My Trip. Op de eerste schijf zijn vooral blues en jazz met een stevige scheut gospel te vinden, jazz en blues zonder de religieuze toevoeging op het tweede schijfje. Het verschil tussen disc one en disc two is flinterdun. De release is vooral een eerbetoon aan de oude Barber. De Brit is nog altijd actief op het podium en zijn vriendenschare wordt alleen maar groter.

Zangeres Ottilie Patterson en Lonnie Donegan waren in de jaren vijftig belangrijk in het orkest van Chris Barber. Patterson was regelmatig achter de microfoon te vinden en samen met Donegan introduceerde Barber de skiffle muziek in Engeland. Zijn samenwerking met Alexis Corner gaf de rhythm & blues in het Verenigd Koninkrijk een boost. Het waren de voorlopers van de zogenaamde ‘beat boom’, jawel de beat van The Beatles en andere groepen.

Zo maar wat namen die langs komen op Memories Of My Trip. Eric Clapton, James Cotton, Dr. John, Keith Emerson, Andy Fairweather Low, Jeff Healey, Jool Holland, Mark Knopfler, Van Morrison en Muddy Waters. Het is een lijst om de vingers bij af te likken en de oren te spitsen. De schatkamer Memories Of My Trip mag vele malen worden bezocht.

Niet alle eenendertig tracks zijn van buitengewone kwaliteit. Natuurlijk zijn er wat mindere momenten. ‘Kansas City’ van The Muddy Waters Band met als gast Chris Barber, om een voorbeeld te noemen, is een slordige klinkende blues. In het bijgevoegde boekje staat het verhaal waarom de track toch de compilatie heeft gehaald. Nog leuker is het zoeken naar muzikale parels. ‘Oh Didn’t He Ramble’ met Van Morrison en Dr. John is niet eerder verschenen, speelt Keith Emerson het orgel op ‘Rock Candy’ en schudt Eric Clapton een prima solo uit de mouw in ‘Weeping Willow’.

Zoals gezegd, bij de twee schijfjes is een boekje gevoegd. Opgetekend door Alyn Shipton verhaalt Chris Barber met veel waardering en vriendschap over de vrienden waar hij mee samenwerkte. Daarbij zijn er anekdotes over het werken in de studio’s en de optredens in alle continenten.

Memories Of My Trip is een monumentaal overzicht! Het is goed toeven in de muzikale schatkamer, die Chris Barber heeft ingericht. (The Last Music Co)