Monica Rizzio, Sunshine Is Free

Na een tiental jaren in de groep Tripping Lily besluit Monica Rizzio haar eigen weg te kiezen. De muzikante uit Texas haalt de juiste mensen naar een studio om samen nummers te schrijven en op te nemen. Americana met een flinke scheut folk, beter is de muziek niet samen te vatten. Rizzio heeft daarbij een prachtige snik in haar stem. De vocalen hebben iets weg van Dolly Parton, maar hebben vooral een eigen kwaliteit. De Amerikaanse muzikante stopt humor en relativering in haar liedjes. Zonneschijn is gratis. Toch?

Debuut Wasashore Cowgirl verschijnt in 2016. Rizzio heeft voor elf nummers vierenveertig minuten nodig. Het is een soloplaat, misschien wel om afstand te nemen van het decennium in Tripping Lily. Natuurlijk gaat ze alleen op pad met het album, ontmoet ze veel muzikanten en besluit om het voor vervolg Sunshine Is Free over een andere muzikale boeg te gooien. Rizzio zoekt de samenwerking!

In Nashville boekt ze tijd in Skinny Elephant Studio. En ze nodigt volop vrienden en vriendinnen uit. Misschien zijn het in Nederland nog onbekende namen, in Nashville rinkelen bellen bij Michael Rinne (producer), Mindy Smith, Maya de Vitry, Joe Pisapia, Gwen Sebastian (Miranda Lambert), Will Kimbrough, Todd Lombardo, Spencer Cullum Jr. en Eamon McLoughlin. Met een aantal van deze talentvolle collega’s schrijft ze liedjes.

Sunshine Is Free telt elf nummers. Rizzio slaagt er prima in om de relativering – denk aan de gratis zonneschijn! – en de emotie in haar muziek te combineren. Opvallend is daarbij dat de muziek volwassen klinkt. Bij het beluisteren van Sunshine Is Free komen woorden als nieuwsgierig uit het toetsenbord. Rizzio heeft de flair van een ervaren frontvrouw, houdt de aandacht van de luisteraar moeiteloos vast, stopt oprechte emotie in de teksten, heeft op de juiste momenten de snik in haar stem, zingt over de liefde en eert invloeden als Buck Owens, Willie Nelson en natuurlijk Dolly Parton. En dat maakt nieuwsgierig naar een Monica Rizzio in zomaar een zaal.

Monica Rizzio zet een grote stap vooruit met Sunshine Is Free. Zet deze Amerikaanse muzikante op een podium, hang haar een gitaar om en de zon gaat schijnen in de zaal. (Independent)