Meteen naar de inhoud

Kacy & Clayton, Carrying On

Kacy Anderson & Clayton Linthicum (nicht en neef) zijn grootgebracht op een koeien ranch in het afgelegen Wood Mountain, Saskatchewan, Canada, waar ze traditionele folk- en countrymuziek voor de plaatselijke inwoners spelen. Ryan Boldt, zanger van de Canadese band The Deep Dark Woods, krijgt daar lucht van, maakt kennis met het duo Kacy & Clayton en geeft ze een loopbaan zetje, door ze te promoten waar hij maar komt. Sindsdien gaat het tamelijk crescendo in Noord-Amerika en onderwijl ook in Europa. Muzikaal geïnspireerd door rurale sferen waarin ze opgroeien, zijn er ook de onmiskenbare stadse invloeden van Britse sixties/seventies-folkrockartiesten, als Fotheringay en met name Fairport Convention. Aan het recente, vierde album Carrying On valt op dat het duo per album meer en meer een eigen geluid heeft ontwikkeld, te omschrijven als alternatieve semi-akoestische indie-folk: avontuurlijker melodieën, eigenzinniger arrangementen, ritmischer cadans, en dat alles in een lossere benadering. De oren van wederom producer Jeff Tweedy zullen hier vast de hand in hebben gehad, al zijn de mijne niet meteen wijd opengegaan voor zijn muzikale subtiliteiten, finesses, melodische wendingen en kleine psychedelische effecten. Wat me overigens met hem vaker overkomt, maar in zijn geval met de wetenschap dat geduldig luisteren ook iets heel moois kan opleveren, wat met Carrying On inderdaad zo is.

Waar de tien samen geschreven songs mooie, (zelf)beschouwende teksten over de impact van het plattelandsleven in Saskatchewan bevatten, is de ontdekking van de muzikale kracht een oefening in geduld, als gezegd.

Beiden zingen, maar Kacy heeft meestal de leadzang en klinkt met haar hoge, loepzuivere stem als Sandy Denny, vergezelt door de bariton van Clayton die herinnert aan Denny’s man Simon Nichol.

En zo zijn we weer terug bij Fairport Convention en Fotheringay, omstreeks eind zestiger begin zeventiger jaren, een periode waarover het stel – mede door het zalmroze albumhoesje en kleurrijke outfits – de nodige affiniteit toont. (New West Records)

In februari 2020 verzorgen Kacy & Clayton enkele optreden in Nederland.

  • 12/2 Café ’t Rozenknopje Eindhoven
  • 14/2 Merleyn Nijmegen
  • 15/2 Lutherse Kerk Groningen
  • 16/2 Tivoli Vredenburg Utrecht

Scroll To Top