Matchedash Parish, Saturday Night

Twaalf muzikanten uit de blues scene in Canada zijn door componist, muzikant en producer Lance Anderson bij elkaar gezocht om de langspeler Saturday Night op te nemen. In Toronto wordt de groep “a new powerhouse band” genoemd. Een dozijn muzikale klasbakken bij elkaar zetten wekt verwachtingen, natuurlijk. Debuut Saturday Night vult die maar met mate in.

De track ‘When The Rain Comes’ opent. Zoals op het hoesje valt te lezen is er de invloed van The Band. Lowell George van Little Feat zou ook genoemd kunnen worden. Tel die twee invloeden bij elkaar op en ‘When The Rain Comes’ schalt uit de boxen. Het geluid is rijk en goed gevuld, zuidelijk vooral en raakt aan de wortels van soul en blues. Volgt ‘Where There Is Love’. Het is een swingend nummer met een eenvoudige tekst. Woorden geven het thema aan, de zinnen zijn eenvoudig, er is veel herhaling en de woorden zijn helder in de boodschap. De liefde voor de kinderschaar stut de fundamenten in de muziek. In ‘St. Johns Matchedash Parish Hall’ wordt de luisteraar meegenomen naar een kerk in Canada. Er wordt gezongen en muziek gemaakt. In ‘God Gave You Hands’ is de religieuze saus wel erg dik, de tekst over God en handen is erg eenvoudig, geeft de herhaling van het couplet de nodige swing maar is vooral gemakkelijk en simpel.

In ‘Lady Madonna’ zakt de groep door de Zuidelijke hoeven. Het nummer laat vooral horen hoe geniaal The Beatles waren en hoe weinig Matchedash Parish toevoegt. In ‘Congo Strut’ is de solo op orgel obligaat en weinig verrassend. De compositie ‘Nothing To Say’ is daarentegen een superieure ballade en geeft ruim vijf minuten kwaliteit. ‘This Love Can’t Last’ is een teleurstellende afsluiter. Het nummer mist alles om een parochie in een kerk in vuur en vlam te zetten.

SaturdayNight is opgenomen in een studio in Toronto. Het talentvolle twaalftal had natuurlijk naar St. John’s Matchedash Parish Hall moeten afreizen om in die kerk een vlammend optreden te geven. Dan zou de muziek ruiken naar transpiratie, de opzwepende reacties van de aanwezigen zouden de kwaliteit van de muziek omhoog brengen. Nu is debuut Saturday Night een teleurstellend geheel met slechts enkele goede nummers. Anderson mag voor een vervolg naar Parish Hall en gewoon een avond lang de bezwete sterren van de hemel spelen. (Make It Real Records)