Ana Egge, Is it the Kiss

Ana, geboren en opgegroeid bij ‘drop-out ouders’ in North Dakota, een bus in  Californië en een commune in Silver City (New Mexico) en daarna o.m. woonachtig in Brooklyn (New York) en Austin, is aan haar elfde CD sinds 1997 toe. Helaas eentje met een speelduur van slechts 30 minuten ruim voor 10 songs. Gelukkig is de kwaliteit van Ana’s werk als vanouds. Mooie, vaak gevoelige songs over de complexiteit en dubbelzinnigheid van het leven. Ana fluister zingt met haar hoge stem(metje), klinkt soms heel soulful dankzij het gebruik van blazers. Maar er is ook een wat nadrukkelijker countrygevoel te beluisteren dankzij de pedal steel van Matt Davidson en de fiddle van Alex Hargreaves. Heel erg prachtig is het duet met Iris Dement (‘Ballad of the Poor Child’, een nummer van Diana Jones overigens). Een beetje over the top is de wat iele zang in ‘My Oh My’. Behalve de song van Jones zijn alle songs weer van Ana, ze bewijst ermee dat ze prachtige songs kan pennen. Luister maar naar ‘Cocaine Cowboys’, het vlotte ‘Hurt a Little’ (geschreven in  samenwerking overigens met Alexander Bernhardt (Alec) Spiegelman, die ook de productie van de CD voor zijn rekening nam) en ‘Teacake and Janey’ met zijn schitterende arrangement. Ik citeer Ana om de achtergrond van deze CD toe te lichten: ‘There’s been a chance in me in the past two years. And in many people I know. There’s an uneasiness and a deeper need for connection’. Denkt ze daarbij aan die Trump, die zoveel ellende  veroorzaakt in zijn USA?

Ana is wederom zeer ingetogen en meelevend bezig op deze weer rake CD. Voor de liefhebbers van sfeervolle  en gevoelige Americana. (Storysound Recordings).