Charley Crockett, The Valley

Zonder spijt kijkt Charley Crockett op The Valley terug op een leven vol valpartijen. If the way I’m living seems like just a mess, believe me I would choose this life over the rest, zingt hij in het nummer ‘The Way I’m Living’. Over levensreddende operaties en ander malheur ronkt het persschrijven, maar voor Crockett is het vooral munitie voor mooie countryliedjes.

Voorganger Lonesome As A Shadow maakt in 2018 grote indruk. Crockett schrijft persoonlijke songs, die verhalen over ellende en succes. De troubadour uit Amerika kijkt naar zijn leven in liedjes, die gevuld zijn met country, bluegrass en honky tonk. Daarbij kiest hij op precies de juiste momenten voor een jankende viool of een urgente gitaarsolo. De composities op The Valley klinken dringend en dwingend, maar zijn nergens haastig. Crockett manoeuvreert zijn liedjes naar rustig vaarwater en geeft de luisteraar de tijd om de songs te leren kennen.

Natuurlijk opent ‘Borrowed Time’ de langspeler. Crockett meldt op geleende tijd nog aanwezig te zijn. Gezondheidsproblemen belemmeren hem, maar nieuwe muziek borrelt zelfs omhoog vanuit een ziek lichaam. De openingstrack begint direct met viool en gitaar en loopt uit in een liedje dat de liefde voor het liefje én de muziek op gelijke hoogte stelt. Titeltrack ‘The Valley’ opent daarna met een zware bas en heeft daarbij luchtige gitaren als prachtige versiering. If You Ask Me Where I’m Going, I Don’t Know.

Crockett tikt in diverse nummers een variëteit aan problemen aan en is zo eerlijk te melden de oplossing niet te hebben. ‘Big Gold Mine’ heeft opnieuw lekker lopende solo’s op gitaar ondersteunt door violen. Het is countryrock van hoog niveau. Het is het perfecte voorbeeld om te horen op welke wijze Crockett geweldige muziek eenvoudig laat klinken.

Na veelvuldig luisteren naar The Valley is te horen hoe groots de nummers zijn. ‘It’s Nothing To Me’ is een compositie van Pat Patterson, die moeiteloos past tussen de liedjes van Crockett, ‘Excuse Me’ is een song van de bijna vergeten troubadour Buck Owens en afsluiter ‘Motel Time Again’ is geschreven door Bobby Dare, Alexis Sanchez, Kullen Fuchs en Charlie Crockett. Elke door Crockett gekozen samenwerking klopt en klinkt als een klok!

The Valley is een volgend hoogtepunt in de carrière van Charlie Crockett. Het is er een voor de jaarlijstjes van 2019! (Thirty Tigers)