Trigger Hippy, Full Circle & Then Some

In het geniep mooie muziek maken en het daarna vervolgens uit het niets opduiken, dit laatste is niet voor velen weggelegd. De gelegenheidsformatie Trigger Hippy, bestaande uit drummer en medeoprichter Steve Gorman (The Black Crowes), Ed Jurdi (Band Of Heathens), bassist Nick Gorvick en zangeres, saxofoniste Amber Woodhouse, draaiden daar de hand niet voor om. In 2014 deden ze het, toen met Joan Osborne en Jackie Greene in hun gelederen, voor het laatst met het ondertitelde debuut Trigger Hippy.

De titel van hun nieuwe plaat Full Circle & Then Some zegt iets over de totstandkoming van deze plaat. Het brede scala aan muziekgenres- en stijlen van country, delta blues, Gospel en Southern-rock is dusdanig in balans dat het een hele klus geweest moet zijn. Het fenomeen call-and-response duetten duikt ook weer op. Op de driestemmige harmony vocal partijen, die in de verte solo aangestipt wordt, heeft deze band een patent. Een goed oor hoort belletjes rinkelen in Born To Be Blue. Wat een climax! Goddamn Hurricane valt ook erg in de smaak. De verwoesting van orkaan Katrina zijn volgens mij nog nooit zo open en luchtig bezongen. Als een vlijmscherp scheermes snijd Long Lost Friend door je ziel. Hou deze gemoedstoestand vast tot aan het einde van deze plaat. Met de afsluiter Paving The Road lijkt het erop dat we niet nog eens vijf jaar moeten wachten alvorens deze super band weer met een nieuwe materiaal komt.

Full Circle & Then Some is meer dan bijna een uur puike muziek. De kracht zit in het Trigger Hippy patent en de bereidheid een collectief te vormen om gebaande muzikale paden te vernieuwen. (Turkey Grass Records)