Mean Mary, Cold

Ik heb in 2010 een CD van deze Mary James beoordeeld. Mijn woorden voor die CD: ‘Walk a little ways’ is een lekkere CD, met leuke, intieme en melodieuze country-liedjes, die aangenaam zijn speel weg aflegt en dat beslist meer dan eens zal doen. Mary is een ervaren vakvrouw die volgens mij geen mindere muziek kan maken.’. Vanaf haar prille jeugd is Mary actief in de muziek, op haar zevende speelde ze al behoorlijk goed gitaar, banjo en viool, op haar vijfde schreef ze al mee aan liedjes. Zelf stelt ze: ‘Ik kon eerder muziek schrijven dan woorden’. Voordat ze aan solo-CD’s begon had ze een drietal producten samen met haar broer Frank James onder de naam ‘James and James’. Momenteel woont ze in Nashville, heeft ze meer dan 4000 optredens achter de rug en staan er onnoemelijk veel songs op haar naam (en met haar moeder regelmatig als co-writer). Haar stem is donker en vol met een licht vibrato en een occasionele snik. Van de elf instrumenten die Mary speelt is de banjo haar favoriet, de banjo is dan ook overheersend op de nieuwe CD, maar Mary laat zich ook horen op gitaar, keyboard, piano, tambourine, viool, bas en percussie. Broer Frank horen we op gitaar en zang in vier nummers, moeder Jean schreef op 7 songs mee. De overige begeleiding is accordeon, drums, bas. De muziek op ‘Cold’ is intiemer en gevoeliger dan ik mij voor voorgangers kan herinneren, het titelnummer is een prachtige verstilde ballade, met de allure van een uitstekend Frans chanson. Het meest opvallende nummer is ‘Quoth the Mockingbird’, gebaseerd op Edgar Allen Poe’s ‘The Raven’. En diverse songs refereren aan de winter en daaromtrent: ‘Snow Falling’, ‘Sad November Breeze’ en ‘April in December’.

Prachtige CD, adembenemend mooi geproduceerd door Mary zelf met haar soepele, duister klinkende stem in de hoofdrol. (Woodrock Records).