Meteen naar de inhoud

The Orphan Brigade, To The Edge Of The World

To The Edge Of The World opent met het geluid van een doedelzak. De drie heren zoeken op elke release naar uitbreiding van het groepsgeluid. In 2015 verschijnt Soundtrack To A Ghost Story, inderdaad muziek als begeleiding bij de veel bekroonde film. Voor opvolger Heart Of A Cave (2018) wordt inspiratie gevonden in het Italiaanse dorp Osima. Gretchen Peters en echtgenoot, Kris en Heather Donegan, Danny Mitchell, Will Kimbrough en Kira Small spelen gastrollen op dit fraaie product. Het derde album To The Edge Of The World is zo mogelijk nog mooier dan de voorgangers.

Ben Glover, Neilson Hubbard en Joshua Britt lijken het territorium te hebben uitgebreid. Tot in diverse hoeken van de wereld is naar muziek en invloeden gezocht. Daarom die doedelzak en een paar minuten later gewoon een blokfluit. Naast al die instrumenten die de groep al in de studio heeft is zelfs een ordinaire fluit een verrijking.

Veertien nummers op To The Edge Of The World. Na ‘Pipes Intro’ is er de uptempo popmuziek in ‘Mad Man’s Window’. Het schurende stemgeluid van Joshua Britt geeft de muziek vooral meerwaarde. ‘Under The Chestnut Tree’ is muziek met emotie en ook Americana met prachtige strijkers. ‘Dance With Me To The Edge Of The World’ opent wat donker, maar na het intro wordt het licht, verdwijnen de wolken en is er zonlicht. In ‘Captain’s (Sorley Boy) is John Prine te gast. Bij de eerste beluistering is de aanwezigheid van de oude Amerikaanse nestor een prettige verrassing. Bij elke draaibeurt daarna lift de oude bard Prine de totale langspeler naar een hoger niveau.

‘Isabella’ is een liefdesliedje zonder versnelling. Muziek mag intiem zijn, klein en zonder bombast. ‘Isabella’ is een meisje dat iedereen wil leren kennen. Met ‘St. Patrick On Slemish Mountain’ is The Orphan Brigade terug in Ierland. Het is een liedje voor in de kroeg, de aanwezigen mogen meeklappen, de voeten gaan van de vloer. ‘Black Sun’ houdt de mensen op de vloer, de dansers voelen na het eerste couplet – opnieuw – zo’n heerlijke versnelling. Dans!

‘Mind The Road’ sluit af. Een laatste, goed liedje is na een keer luisteren duidelijk. Toetsen, gitaren, koortjes, een intelligente tekst, nog eenmaal de verslavende stembanden van Britt. The Orphan Brigade houden ruim achtendertig minuten de aandacht vast. To The Edge Of The World is veel meer dan een bijzonder plaat! (Independent)

Scroll To Top