Meteen naar de inhoud

Michael Lane, Traveling Son

Michael Lane geboren in Duitsland als zoon van een Duitse moeder en Amerikaanse vader brengt al een tijdje albums uit met wisselt succes. Op jonge leeftijd vertrok het gezin naar Green Bay in Wisconsin. Lane was amper twintig toen hij werd ingezet als helikoptermonteur in de oorlogen in Irak en Afghanistan. Na een op de klippen gelopen huwelijk keerde hij terug naar Duitsland om een nieuwe start te maken als geriatrisch verpleegkundige. In 2012 zagen we hem voor het eerst als zanger aan het werk bij de Duitse versie van The Voice. Daar kwam hij per ongeluk in de finale en werd knap derde.

Lane maakte tot nu toe drie albums. Sweet Notes (2014), The Middle (2015) en Linger On (2017) bleven echter in Nederland nagenoeg anoniem. Op zijn nieuwe CD Traveling Son verteld Michael Lane zijn levensverhaal, dat ik zojuist in het kort heb samengevat.

Het stemgeluid van Michael Lane wisselt nogal op dit album. Het ene moment denk je Eugene Ruffolo te horen, een ander moment Dotan en als je dan denk, ik weet het nu wel, doemen de Alt tonen van Steve Cash (Ozark Mountain Daredevils) op. Wat dat betreft was er kennelijk veel aan gelegen om Michael Lane goed over de bühne te brengen. Wat dat betreft bereikt de plaat, in het liedje Enjoy The Show, meteen het hoogtepunt. Lane doet dit notabene samen met ene Nate Bernardini. Dacht even dat Peter Gabriel aanschoof. Potverdorie erg mooi nummer! Het liedje 07 1982 heeft muzikaal gezien iets van “Me and You and a Dog Named Boo”. Niet negatief bedoeld maar het geeft een beetje de sfeer aan van de overige nummers. Wat ook opvalt is dat behoorlijk wat nummers langzaam maar zeker het uiterste van je speakers vragen. De trage starts zorgen ervoor dat de songs zelden dichtbij blijven, zoals in het akoestisch gedreven Stormy Weather weer wel gebeurd.

Waarom Michael Lane easy listening muziek nooit echt in Nederland is geland blijft voor mij een vraagteken. De composities beschikken over degelijke muzikale kwaliteit maar uniek in zijn soort is hij zeker niet. Het moment waarop je Traveling Son een luisterbeurt gunt is ook belangrijk. De tijd van glühwein en Jägertee komt eraan. Wat dat betreft had de timing van Michael Lane nieuwe plaat niet beter gekund. (Greywood Records)

Scroll To Top